Бивш кмет на с. Галиче и негов съучастничка са предадени на съд за документни престъпления. Става въпрос за Ценко Чоков. В продължение на дълъг период от време той бил земеделски производител и собственик на животновъден обект. Сключвал множество договори за аренда и наем със собственици на земеделски земи в района на с. Галиче. Разполагал с техните лични данни и данните за собствеността им, а в качеството си на длъжностно лице имал достъп до националната база данни.

Дейността по отглеждането на животни се водела на името на жената, с която той живеел на семейни начала - обвиняемата Ц.Н. Тя го упълномощила да я представлява пред всички органи във връзка с управлението на дейността. След изтичане на срокове по договорите за аренда на недвижими имоти обвиняемият Чоков решил да използва данните, които имал и да състави нови такива без знанието на собствениците им. За целта от тяхно име били изготвени 11 пълномощни, с които обвиняемата Ц.Н. била упълномощена да подписва договори. Полагането на подписите и ръкописното изписване на имената на упълномощителите било извършено от неустановени лица. Тези неистински частни документи били удостоверени от него в качеството му на длъжностно лице, след което обвиняемата ги представила пред нотариус.

Впоследствие съставените по този начин договори за аренда - без знанието и съгласието на собствениците на земеделските имоти, послужили като основание на обвиняемият Чоков да ги обработва и да ги завява за подпомагане за срок от 10 години. Такива били "сключвани" и с починали лица, чиито наследници също не били информирани.

В хода на досъдебното производство са били назначени и изготвени съдебно-почеркови и технически експертизи. Според заключенията им, подписите и ръкописните текстове за упълномощител в пълномощните не са изпълнени от титулярите - лицата за които се отнасят, а чрез опит за тяхното имитиране.

С действията си той. е извършил документно престъпление. В кръга на службата си той е съставил официални удостоверителни документи - нотариални удостоверявания на подписи на 11 лица върху пълномощни, в които удостоверил неверни обстоятелства. В действителност те не били положени пред него от титулярите. Неговият съучастник - обвиняемата Ц.Н., съзнателно се е ползвала от неистински удостоверителни официални документи, на които е придаден вид, че изхождат от 11 различни лица. В тях е било отразено, че те са я упълномощили да действа от тяхно име и за тяхна сметка относно собствените им или наследствени земеделски земи, което не било вярно. Предстои делото да продължи в съда.

Бившият кмет на с. Галиче Ценко Чоков бил прекъснал достъпа до градините на хора от селото

Бившият кмет на с. Галиче Ценко Чоков бил прекъснал достъпа до градините на хора от селото

Разследването е срещу неизвестен извършител

Това не е първата проява на Чоков. През май 2018 година Чоков беше осъден на 4 години и 6 месеца затвор за организиране на престъпна група.

Няколко месеца по-късно обаче той беше пуснат под домашен арест заради влошеното си здравословно състояние. Тогава от Спецапелативния съд увериха, че Чоков ще остане в София, за да няма възможност да извърши ново престъпление в Галиче.

Въпреки това бившият кмет беше засечен в столично заведение, поради което съдът го върна обратно в килията.

На 5 февруари 2019 стана ясно, че бившият кмет на Галиче е обвинен и за фалшиви документи.

През февруари 2021 г. той бе хванат да краде ток.