Правомощията, дадени на Държавната агенция национална сигурност (ДАНС) с новоприетия закон за борба с тероризма, са притеснителни. Това обяви бившият шеф на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров пред БНР. 

Припомняме, приетият вчера закон предвижда ограничаване на гражданските права и предоставяне на полицейски правомощия на ДАНС и военните.

Без дебати депутатите приеха Закона за противодействие на тероризма

Без дебати депутатите приеха Закона за противодействие на тероризма

Удължават сроковете за подслушване

Все пак според Димо Гяуров това бил един европейски закон и той не бил толкова лош, колкото някои правозащитници се опитвали да го представят, тъй като бил реципиран от законодателството в страните от Западна Европа.

"Моите притеснения са свързани с преходните разпоредби, защото типично по български, даже малко по милиционерски, кучето е заровено в онзи дребен текст накрая, който невинаги е много ясен и точен за публиката - какво точно се променя, та там се предлагат промени в Закона за ДАНС, в Закона за специалните разузнавателни средства (СРС)... Действително са увеличени сроковете за подслушване - от 6 месеца на 2 години, максималният срок за подслушване е увеличен до 3 години.

Що се отнася до главния прокурор, неговите правомощия са само една от възможностите за поискване на прилагане на СРС-та. Независимо кой е главният прокурор, той би трябвало да има такива правомощия, когато това е свързано с тероризъм.

Нека си дадем сметка - тези извънредни мерки, изключвам подслушването и правомощията, които се предоставят на ДАНС за привикване, за арестуване, за обиск, въобще за оперативни правомощия, всички останали мерки са предвидени с оглед на провеждане на антитерористична операция и с оглед на въвеждането на извънредно положение", коментира Гяуров.