Не е ясно колко осъдени лица не са издирени и са на свобода вместо в местата за лишаване от свобода. Това стана ясно от краткия отговор в блиц контрол на правната комисия на правосъдния министър Цецка Цачева.

Въпросът по темата й бе зададен от "Воля". Тя не може да каже има ли ръст или не на издирваните осъдени лица.

Цачева сподели, че има обаче затруднения в издирването на осъдени бегълци от правосъдието. Обикновено престъпниците са с няколко адреса. Ако лицето не бъде установено на известните адреси, се уведомява МВР, което започва да ги търси. Често осъдените са сменили адреса си и затова не могат да ги открият.

"Проблемът идва от неточния адрес в наказателното производство", поясни министър Цачева.

Публикуваха Инструкцията за конвоиране за обществено обсъждане

Публикуваха Инструкцията за конвоиране за обществено обсъждане

Ръководството и контролът на конвоирането е от директора на ГДИН

След влизане в сила на съответната присъда, прокурорът изпраща известие до Министерство на правосъдието и по-точно ГДИН, лицето да бъде въдворено в съответния затвор, както припомни тя.

Двама осъдени избягаха от Централния затвор
Обновена

Двама осъдени избягаха от Централния затвор

Единият стрелял по охраната с газов пистолет, подгонила ги чистачка

Според "Воля" миналата година издирваните бегълци от правосъдие са били 700.

Припомняме, че през юли миналата година депутатът от БСП Красимир Янков постави темата пред вътрешния министър. Тогава Валентин Радев заяви, че бегълци постоянно се хващат, а въпросът бил с какво темпо се залавят.

И тогава не стана ясно колко са заловени бегълци.

Росен Ангелов е издирван от МВР за шесторното убийство в Нови Искър
Обновена

Росен Ангелов е издирван от МВР за шесторното убийство в Нови Искър

Възможно е мъжът да е въоръжен и опасен

Припомняме, на 21 юни стана ясно, че затворникът Борис Иванов е избягал от мястото, където работи в покрайнините на Ловеч. В Министерство на правосъдието изрично отбелязаха, че Борис Иванов не е избягал, а се е отклонил, тъй като работи на място, което не е охраняемо.

Борис Ангелов Иванов е осъден за кражби и блудства. Затворникът е с присъда 13 години лишаване от свобода от 2011 г., като до този момент е излежал 7 години.

Той бе заловен на 23 юни в село Летница след като се опита да отвлече като заложник възрастна жена.

Издирват избягал затворник от Ловеч

Издирват избягал затворник от Ловеч

Мъжът е избягал от работен обект около 10.30 часа

По-рано осъдените Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха от Централния софийски затвор на 3 април 2018 година. Двамата излязоха от затвора през централния вход, след като стреляха с пистолет по охраната.

По-късно, на 6 юни Пелов бе застрелян в Ботевград от Марио Панчев, който по-късно също почина от раните си.

На 17 май до президента и омбудсмана беше изпратено писмо от затворника. В осем страници Пелов описал мотивите си да избяга от затвора. Твърдял, че е осъден несправедливо, получил е тежко наказание, което е равносилно на смъртна присъда и това предизвикало бягството.

На 22 май бургаската полиция залови затворник, издирван от седмица. 30-годишният Пламен Ванев не се е завърнал в бургаския затвор след изтичане на законовия отпуск. Мъжът влиза в затвора през 2015 година.

Полицията издирваше и 56-годишния Росен Ангелов, обвинен задочно за шесторното убийство от Нови Искър. Мъжът се е самоубил, а тялото му бе намерено в Луковит.

На 26 юни избягалият от Трето районно управление в Пловдив арестант Петър Петров се е предаде на органите на реда в родния си град Монтана. Той избяга от тоалетната на полицейското управление.