Задържаха над 50 000 контрабандни цигари в тайници на камиони на МП "Капитан Андреево", съобщават от Агенция "Митници".

На 22 февруари около 09.15 часа турски камион влязъл в страната от Турция. Автомобилът бил селектиран за проверка и пролъчен с рентгенова апаратура, при което е поставена отметка с подозрение върху резервните гуми. При последвалата физическа проверка след демонтаж на гумите било установено, че в тях са укрити 30 000 къса /1500 кутии/ цигари от различни марки, без български акцизен бандерол.

На същата дата бил проверен и друг товарен автомобил с турска регистрация. При проверката на различни места в шофьорската кабина били открити 2700 къса /135 кутии/ безакцизни цигари с марката "LM". Дни по-рано в хладилен камион с чужда регистрация, влизащ у нас от Турция, били открити 19 000 къса /950 кутии/ цигари с марката "Parliament" и Marlboro".Контрабандната стокиа била укрита във въздуховодите на хладилното ремарке.

Цигарите са задържани. На шофьорите - турски граждани, са съставени актове по Закона за митниците за опит да бъдат пренесени през държавната граница акцизни стоки без знанието и разрешението на митническите органи.

От началото на февруари до момента митническите служители са задържали близо 13 500 кутии /270 000 къса/ безакцизни цигари. По-голяма част от тях са иззети от преминали пътници, тъй като акцизната стока е била над нормата за безмитен внос от две кутии. Друга част са открити при щателни митнически проверки, а на нарушителите са съставени общо 90 акта по Закона за митниците.