Строителните дейности на плаж "Смокиня" край Созопол продължават, съобщи БиТиВи. Това става месец след поредицата от проверки, глоби и актове дейностите на плажа. В пясъка там има бетонни блокове.

Очаква се по-късно днес по разпореждане на туристическия министър Стела Балтова да има документална проверка и инспекция на място.

По думите на концесионера това са бетонни пети. Те ще бъдат вградени в пясъка и върху тях ще бъде поставена метална конструкция. Върху нея ще бъде сглобена и дървена конструкция.

РИОСВ не откри увредени дюни на плаж "Смокиня"

РИОСВ не откри увредени дюни на плаж "Смокиня"

На концесионера е дадено предписание да съгласува новата схема за разполагане на преместваеми обекти с екоинспекцията

Регионалната дирекция за строителен контрол в Бургас ще изяснява преместваем обект ли са конструкциите на новите заведения.

Така, на практика, не се излива бетон на плажа, което е забранено, но блокчетата дават възможност за изграждането на масивна постройка върху плажа.

Само преди месец след обществено недоволство, че багер разкопава защитените дюни, дейността беше спряна. Тогава концесионерът бе глобен, не заради разораните дюни, а защото новата схема не била съгласувана.

Преди месец и прокуратурата в Бургас се самосезира.

По непотвърдена информация в Министерството на туризма е постъпило искане за нощно заведение за 2500 души.

Община Созопол не се притеснява за плажовете - нямало никакви щети

Община Созопол не се притеснява за плажовете - нямало никакви щети

Нямало изменение на екологичната обстановка

"Няма да се гради нощно заведение, няма да се изгражда "Бедрум" или "Какао" или каквото и да е друго. Изгражда се луксозен бийч бар, с луксозен ресторант, работното време ще е до 2 ч., каза Иван Алексиев, концесионер на плажа.

И прокуратура в Бургас се самосезира по случая с разораването на „Смокиня"

И прокуратура в Бургас се самосезира по случая с разораването на „Смокиня"

Проверката ще бъде извършена от служители на МВР

По схема на плажа ще има три заведения, съгласувани са с архитекта на общината и са внесени без забележка, обясни Алексиев.

"Ако има някой, който може върху 100 квадрата разгъната застроена площ (РЗП) може да ме научи как да побера 2500 души, аз съм готов да го изслушам. Поколението на плажовете се смени, в момента плажовете се посещават от 4 поколения. Моето, което иска шезлонги и чадъри, тишина и спокойствие. Второто иска увеселителни заведения с коктейли и музика. Третото иска детски и кътове", каза Алексиев.

Той призна, че хората, които искат диво къмпингуване, са против изграждането на това заведение.

Разораните дюни на "Смокиня" не били унищожени, а увредени

Разораните дюни на "Смокиня" не били унищожени, а увредени

Съдът прекрати делото по унищожаване на защитената територия

Екологът Спас Узунов от "Биоразнообразие" заяви, че хората, които са против, са тези, които не искат да има кочина на плажа.

Човек, представил се като къмпингар, е поискал официална информация от Министерството на туризма какво ще се строи.

Административно наказание за унищожените дюни на "Смокиня"

Административно наказание за унищожените дюни на "Смокиня"

Съдът потвърди паричните гаранции на обвиняемите

По думите на Атанас Мерджанов, който къмпингува на плажа, обясни, че на новата одобрена схема има две петна на заведения, които смятам, че ще бъдат обединени в едно. Много е важно пред къмпинга да има свободни зони, защото хората, които са на къмпинга, те си ходят с чадъри, миналата година нямаше място и бяхме един върху друг, разказа Атанас Мерджанов, къмпингуващ.

Схемата е заверена в Министерство на туризма на 10 май, ден преди да бъде назначено служебното правителство на Стефан Янев.

А в социалните мрежи хората пишат иронично: Индиректното бетониране на плажовете е по-екологично и хуманно.

От екоинспектората казаха, че схемата на преместваемите обекти е съгласувана като местоположение, за да не засегне пясъчните дюни. А дали е строителство преценява община Созопол.