Софийска градска прокуратура (СГП) прекрати разследването по "Барселонагейт". Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Същевременно, преди прекратяването на наказателното производство, наблюдаващите прокурори са отделили материали в отделно разследване за четири престъпления, а именно - пране на пари относно увеличаване на капитала на испанско търговско дружество; пране на пари за преводи между физически лица с инициали Р.Р. и Б.Й; пране на пари за закупуване на недвижим имот в Република Турция и за неизгодна сделка по повод продажба на акции на търговско дружество.

Досъдебното производство бе образувано през 2020 г. Извършени са множество процесуално-следствени действия, включително разпити на над 20 свидетели, сред които бивши магистрати и бившият премиер Бойко Борисов.

С оглед на събраните доказателства обаче прокурори от СГП са стигнали до извода, че няма доказателства, които да сочат по категоричен, че престъплението за което е образувано досъдебното производство, пране на пари, изразяващо се в закупуването на недвижим имот в Барселона, е извършено.

От прокуратурата посочват, че в показанията на свидетелите не се съдържат твърдения, че Бойко Борисов да е възложил лично или чрез посредник извършването на сделка през март 2013 г. за закупуване на недвижим имот в Испания - къща с прилежаща площ и басейн, находящ се в гр. Барселона.

Наблюдаващите прокурори са стигнали до заключението, че твърденията за самостоятелни действия на Борисов, а именно, че той е закупил къщата в Барселона, съдържащи се в показанията на свидетелите Ченалова и Бакалова, не са от характер да обосноват с необходимата степен на категоричност обвинителна теза.

Счетоводната експертиза не е показала движения по сметките на бившия премиер, установени относими към настоящото производство. Според вещото лице става къщата в Барселона е закупена със средства на търговско дружество с предмет на дейност организиране и осъществяване на вътрешен и международен туризъм и свързаните с него туристически услуги и др.

Припомняме, че Бойко Борисов многократно е отричал да има къща в Барселона. Разследването по случая се проточи с години. През 2022 г. прокуратурата започна превод на над 200 страници документи от испаснки език. През месец май 2023 г. бившият премиер отново бе привикан за разпит. Държавното обвинение дори поиска имунитета ба Борисов. Един от наблюдаващите прокурори по делото бе наказан дисциплинарно.

Търсят се нови доказателства по "Барселонагейт"

Търсят се нови доказателства по "Барселонагейт"

Нов прокурор започва работа по Барселонагейт