Софийска градска прокуратура (СГП) е внесла протест срещу определението на Софийски градски съд от 01.09.2021 г., с което е изменена мярката за неотклонение на подсъдимия Кристиан Николов от "задържане под стража" в "домашен арест". Той е причинил жестоката катастрофа, при която загина журналистът Милен Цветков.

Обвинението не споделя изводите на съда относно това, че продължителността на задържането на подсъдимия за период от около една година и четири месеца е довела до намаляване опасността той да извърши ново престъпление и за липса на реална опасност той да се укрие.

Кристиан Николов излиза под домашен арест

Кристиан Николов излиза под домашен арест

Решението на съда подлежи на обжалване

Според прокуратурата срокът на задържането на Кристиан Николов до настоящия момент не е прекомерен, с оглед тежестта на извършеното от него престъпление и необходимите за изясняване на обективната истина действия по разследването.

От събраните доказателства се установява съпричастността на подсъдимия към тежкия пътен инцидент, съзнателната употреба на наркотични вещества от него и предприемането на управление на автомобил след употребата на различни видове наркотици.

С оглед на това обвинението счита, че доказателствата по делото сочат за съществуването на реална опасност Кристиан Николов да извърши престъпление.

Според прокуратурата има вероятност той да се укрие в чужбина, защото е живеел трайно там и разполага с възможността да организира укриването си.

Обвинението смята, че единствената мярка за неотклонение спрямо подсъдимия да бъде продължена - "задържане под стража".

Припомняме, в края на февруари тази година делото за катастрофата, в която загина Милен Цветков, започна по същество, като първият свидетел беше приятелката на обвинения. Именно тя свидетелства, че най-напред Кристиан Николов е е оказал първа помощ и всячески се е опитал да бъде полезен. Тя също така отрече Николов да е употребявал наркотици, а защитата на Кристиан пред журналисти след заседанието изказа и тезата, че наркотичните вещества в кръвта му са му били сипани от друго, неизвестно лице.

Сред експертизите от разследването е и кръвен анализ, който показва коктейл от дрога в организма му. Освен това Кристиан е шофирал без да намали на приближаващото кръстовище, където е изчаквал червения светофар Милен Цветков.

Секунди преди да удари колата на Милен Цветков Николов задрямал

Секунди преди да удари колата на Милен Цветков Николов задрямал

Това каза пред софийския градски съд Георги Иванов - приятел на Николов