Софийската градска прокуратура (СГП) отказва да образува досъдебни производства за процедурата по одобряване проекта за частната болница "Мама и аз" и за застрашаване на националната сигурност от страна на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница.

Първият казус касае сигнал от инвеститора за "Мама и аз" - "Търговска лига - Глобален аптечен Център". Частното дружество твърди, че представители на Обществения съвет са застрашили с изразени от тях позиции националната сигурност и са извършили престъпление против Републиката. В тази връзка на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е възложена проверка по реда на Закона за съдебната власт. Снети са и сведения от членове на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница. Към преписката са приобщени и документи, касаещи случая.

Общественият съвет към Националната детска болница алармира за натиск чрез институциите

Общественият съвет към Националната детска болница алармира за натиск чрез институциите

В позиция до президента, Министерски съвет и здравния министър

На база на събраните данни наблюдаващият прокурор е стигнал до извода, че няма данни за извършено престъпление срещу Републиката и е постановил отказ за образуване на досъдебно производство. Основният му довод е, че свободата на изразяване на мнение е основно право и никой не може да бъде наказан за мнението си по определен обществен въпрос, съобщиха от държавното обвинение.

Депутатите не се заинтересуваха защо ДАНС разпитва граждански активисти

Депутатите не се заинтересуваха защо ДАНС разпитва граждански активисти

А и от съдбата на Националната детска болница

Другата преписка пък е по сигнал от Министерски съвет, в който се иска да бъде извършена проверка относно законосъобразността на процедурата по одобряване на проекта за създаването на Многопрофилна болница за активно лечение "Мама и аз" в София. На Комисията за противодействие на корупцията (КПК, бившата КПКОНПИ) е възложена проверка във връзка с евентуално извършени длъжностни престъпления от страна на служители на Министерство на здравеопазването (МЗ), Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Изпълнителната агенция "Медицински надзор" (ИАМН). В рамките на проверката са снети сведения от длъжностни лица и от членове на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница. Приобщени са множество документи във връзка с проект.

Не е започнала процедура за промяна на проекта "Мама и аз"

Не е започнала процедура за промяна на проекта "Мама и аз"

Въпреки първоначалните заявки на инвеститора

Според наблюдаващия прокурор няма данни за извършено длъжностно престъпление и безстопанственост. Затова е постановен отказ за образуване на досъдебно производство и по този сигнал. Прокурорът посочва, не са установени нарушения на служебните задължения, неизпълнение на такива или превишаване на власт. Не е констатирана и користна цел - да бъде получена облага или да бъде причинена вреда. Също така той приема, че не е извършено престъплението безстопанственост, защото не е причинена вреда.

Първоначално служебният кабинет даде разрешение за проекта, но после го оттегли заради мащабната негативна реакция, а инвеститорът ("Търговска лига") се отказа от първоначално избраното име и педиатричната насоченост на лечебното заведение. Впоследствие процедурата по издаване на разрешение за изграждане на частната болница бе рестартирана, а от Обществения съвет обявиха, че срещу тях са подадени сигнали в ДАНС от инвеститора заради позициите им срещу неговия проект.

Отказите за образуване на досъдебни производства могат да бъдат обжалвани пред Софийската апелативна прокуратура.