В Специализираната прокуратура е получен Заключителен доклад № ОС/2018/0960/А5 за приключило разследване на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) относно подозрения за престъпно засягане на финансовите интереси на Европейския съюз по проекти в Република България, свързани с Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2014-2018 г.

Разследването на OLAF е вървяло паралелно с наказателното производство на Специализираната прокуратура срещу Миню Стайков и още 13 подсъдими. То е започнало на 11 октомври 2018 г., след като службата е сезирана от Специализираната прокуратура за установени нарушения и престъпления при кандидатстването и реализирането на проектите.

На 25 октомври миналата фодина Специализирана прокуратура приключи разследването по наблюдаваното от нея наказателно производство и внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу 14 български граждани, сред които подсъдимият Миню Стайков и 5 длъжностни лица от Държавен фонд "Земеделие".

КПКОНПИ иска да отнеме имущество за близо 140 млн. лева от Миню Стайков и сина му

КПКОНПИ иска да отнеме имущество за близо 140 млн. лева от Миню Стайков и сина му

Установено е значително разминаване между доходите и притежаваното от двамата

Започналото производство в Специализирания наказателен съд вече е в напреднала фаза. По него са разпитани повече от половината свидетели, посочени от прокуратурата в обвинителния акт, както и множество свидетели, поискани от защитата на подсъдимите.

Заключителният доклад на OLAF изцяло припокрива фактите и изводите в обвинителния акт на Специализирана прокуратура. В доклада изрично се отбелязва, че са идентифицирани множество нередности и престъпления, осъществени при кандидатстването и изпълнението на посочените от обвинението проекти, целящи личната облага на конкретно физическо лице (подсъдимия Миню Стайков).

Разследващите от ОЛАФ изрично сочат, че бенефициентите са създали изкуствени условия с цел заобикаляне тавана на разходите за целия период на изпълнение на двете програми, като по този начин един от подсъдимите и контролираните от него юридически лица са генерирали по престъпен начин значителен финансов ресурс от средствата, предоставени от ЕС.

В началото на следващото съдебно заседание по делото Специализираната прокуратура ще представи на съда Заключителния доклад на OLAF и ще поиска да бъде приобщен към доказателствата по делото, съобразно правилата на българския Наказателно-процесуален кодекс.

Обвиняват Миню Стайков и 13 души по второ дело

Обвиняват Миню Стайков и 13 души по второ дело

Обвинението е за злоупотреба с европари

Припомняме, че на 23 октомври миналата година стана ясно, че Миню Стайков и още 13 души са подсъдими по второ дело за злоупотреби с еврофондове.

Ден по-рано бе запорирано имущество на Миню Стайков и на 9 души за над 134 млн. лева.

На 5 септември 2018 г., специализираната прокуратура влезе в офисите и на дружествата "Винпром Карнобат" ООД, "Сис Индустрийс" ООД и "Топаз Мел" ООД.

Ден по-късно стана ясно, че Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на осем души за участие в организираната престъпна група, ръководена от Миню Стайков.

Стайков е обвинен, че е ръководител на организирана престъпна група за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари. По-късно в обвинението бяха включени и злоупотреби с еврофондове.

През декември 2019 г. на Стайко Стайков бяха наложени запори от съда в размер на 1 990 673 лв. По искане на КПКОНПИ е наложен запор и върху 5 леки автомобила, които се водят собственост на "Рент лукс мобил" ЕООД.