От военно-апелативна прокуратура протестираха пред Върховния касационен съд спирането на наказателното производство срещу бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров, съобщиха от прокуратурата.

На 10 юли 2019 г. бе спряно за 6 месеца делото срещу Киров за длъжностно присвояване в особено големи размери и представляващо особено тежък случай, с мотиви за влошено здравословно състояние на подсъдимия. 

Потвърдиха присъдата на ген. Кирчо Киров

Потвърдиха присъдата на ген. Кирчо Киров

Намалиха забраната му да заема ръководна позиция на 13 г

На заседанието от 10 юли 2019 г. Кирчо Киров не се е явил пред Военно-апелативния съд, въпреки, че е бил длъжен, тъй като участието му е задължително. На това заседание защитникът на Киров е представил копие от съдебно-медицинска експертиза, която е била назначена по друго наказателно производство срещу него, което се разглежда в момента от Върховния касационен съд. Позовавайки се на копието на съдебно медицинската експертиза, Военно-апелативния съд е спрял наказателното производство срещу Киров.

Военно - апелативна прокуратура счита, че това определение на съда е незаконосъобразно заради следните съображения:

- Съдът се е позовал на копие от експертиза, назначена по друго дело, което е незаконосъобразно. Съдът е длъжен да взема решенията си само на доказателства, събрани по надлежния ред, при спазване на принципа на непосредственост по смисъла на чл. 18 от НПК - да основава решенията си върху доказателствени материали, които е събрал и проверил лично;

- Представено е копие от експертиза, което не представлява дори заверен препис от него, а не е приложено и заверено копие от определението на ВКС за спиране на производството срещу Киров;

- Липсва предвидена възможност на съда за спиране на наказателното производство за определен срок, каквото е сторил Военно - апелативният съд с произнасянето си на 10 юли 2019 г.

Военноапелативна прокуратура счита, че неявяването на Кирчо Киров в съдебното заседание на 10 юли 2019г. е основание за промяна на мярката му за неотклонение в по-тежка. Не са представени доказателства за уважителна причина, поради която той да не участва лично в наказателното производство. 

Адвокатът на Кирчо Киров: присъдата е отчитане на дейност

Адвокатът на Кирчо Киров: присъдата е отчитане на дейност

Той е разочарован от правосъдието

Припомняме, че на 22 януари 2018 г. Софийски военен съд наложи на Кирчо Киров наказание петнадесет години лишаване от свобода и конфискация на половината от притежаваното имущество.

На На 5 февруари 2018 г., Кирчо Киров чу своята трета подред присъда - две години условно. Бившият директор на Националната разузнавателна служба беше осъден от Софийския градски съд за разгласяване на класифицирана информация.

Първата присъда на Киров е за безстопанственост, от която са настъпили щети в размер на близо 5 млн. лева. За това обвинение Киров получи присъда от 10 г. затвор.

Присъдата на Киров е за това, че от 2007 г. до 2011 г. като директор на Националната разузнавателна служба в съучастие със свой подчинен е присвоил от бюджета на службата валута - евро и щатски долари в особено големи размери - пет милиона и сто хиляди лв.

Тогава той коментира пред медиите, че не само смята да обжалва, но се подготвя и за "100-годишна война" като смята да сезира и чужди служби и съдилища и директно обвини като "поръчител" на "войната" срещу себе си и семейството си настоящия директор на ДАР Драгомир Димитров. Именно по този повод Киров заяви: "Има и стогодишни войни".