Прокуратурата протестира връщането в досъдебна фаза на делото за катастрофата с Лютви Местан от 2019 г. Това потвърди за БТА говорителят на Окръжната прокуратура в Кърджали прокурор Димитрина Делчева.

Протестът е срещу решението на Апелативния съд в Пловдив.

Делчева обясни, че наблюдаващите прокурори по делото са приели за неправилен извода на съда, че при изготвяне на обвинителния акт са допуснати нарушения на процесуалните правила.

Припомняме, делото започва отначало, след като започналият процеса съдия-докладчик Георги Милушев, се пенсионира. Съдия-докладчик в процеса вече ще бъде Йорданка Янкова.

Адвокатите на Лютви Местан поискаха прекратяване на делото за катастрофата

Адвокатите на Лютви Местан поискаха прекратяване на делото за катастрофата

Като мотив се изтъкват допуснатите груби и съществени процесуални нарушения в досъдебното производство

Лютви Местан беше обвинен за причинена смърт по непредпазливост на 6-месечно бебе при катастрофа на 14 април 2019 г. на разклона за село Загорско край Кърджали.

Той беше задържан за 24 часа, след което беше освободен под гаранция от 10 000 лева. По-късно обаче тя беше отменена от съда, тъй като нямало доказателства за доходите на политика. След като бе освободен от гаранцията, заради общественото недоволство, от прокуратурата за втори път наложиха на Местан същата гаранция.

По-късно обвинение като съпричинител получи и бащата на загиналото бебе. Експерти установиха, че той се е движил с 32 километра в час над допустимото за участъка край разклона за село Загорско.

Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан и възложи на прокурори от ВКП да оказват засилена методическа помощ на прокурорите от Окръжна прокуратура Кърджали.

Отлагат за ноември рестарта на делото срещу Лютви Местан

Отлагат за ноември рестарта на делото срещу Лютви Местан

Обвиняемият възнамерява да поиска от съда връщане на процеса в досъдебна фаза