Главният прокурор Сотир Цацаров се е самосезирал по публикациите в медиите за престъпления от общ характер. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Аранаудова на пресконференция в Пазарджик, цитирана от БТА.

Припомняме, по-рано през деня стана ясно, че главният прокурор е разпоредил проверка на публикациите за т.нар. "Азербайджанска перачница". Публикациите твърдят за извършени плащания от азербайджански компании по сметки на Калин Митрев - представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие. Той е съпруг на генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Самата Бокова заяви, че няма нищо общо със случая.

Горанов иска обяснение от Калин Митрев за "Азербайджанската перачница"

Горанов иска обяснение от Калин Митрев за "Азербайджанската перачница"

Министерството на финансите проверява информацията по медиите

Арнаудова допълни без да конкретизира, че според главния прокурор данните сочат за възможни две престъпления - данъчно престъпление и пране на пари. В проверката ще се включат и органите на НАП, от които прокуратурата ще поиска необходимата информация за вземане на съответна преценка.

Цацаров разпореди Калин Митрев да се провери
Обновена

Цацаров разпореди Калин Митрев да се провери

Проверката ще се извърши от Софийската градска прокуратура и НАП

Арнаудова уточни, че ще се снемат обяснения от всички лица, замесени в случая, за да се разбере има ли престъпление, какво е то и кой е неговият извършител.

Сотир Цацаров и директорът на ОД МВР- Пазарджик старши комисар Йордан Рогачев представиха данни за разследването на убийството във Виноградец, за което е привлечено и 6-годишно дете. Те информираха и за разследването за смъртта на 11-годишно дете, за което се твърди, че се е самопростреляло с ловна пушка.

Арнаудова припомни, че бившият вече председател на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков, с чийто пистолет бе прострелян мъжа в село Виноградец е арестуван за 72 часа. Предстои обсъждане на постоянна мярка "задържане под стража".

Цацаров премести разследването за Виноградец в Пловдив

Цацаров премести разследването за Виноградец в Пловдив

За да се избегнат всякакви съмнения в обективността на разследването

Според доказателствата, събрани до момента, Влайков е пристъпил закона като не е обезпечил държането на огнестрелно оръжие и така е застрелян собственика на заведението, където са празнували рождения ден на 6-годишното дете.

Арнаудова уточни, че се касае за непредумишлено убийство. Задържаният е нарушил грубо законите - чл. 60 от Закона за огнестрелните оръжия, боеприпасите и пиротехническите изделия забранява носенето на огнестрелно оръжие на публични места и при употреба на алкохол и наркотични вещества.

Шестгодишно дете простреля смъртоносно мъж
Обновена

Шестгодишно дете простреля смъртоносно мъж

Собственикът на пистолета е председателят на ОС в Септември

Няма съмнение, че Влайков е употребил алкохол преди инцидента, тъй като тестът с дрегер е отчел 0,76 промила, уточни говорителят на Главния прокурор. Тестът му за наркотици е бил отрицателен.

На този етап няма доказателства, че задържаният е разговарял по телефона с районния прокурор на Пазарджик в нощта на инцидента. Ще се проверява дали не е имало интернет комуникация между тях, обясни Арнаудова. Тя добави, че по случая са назначени общо пет експертизи, но до днес все още няма резултати по нито една от тях.

Четирима психолози от МВР работят с близките на починалото 11 -годишно момче в Стрелча, за която се твърди, че е самоубийство. Пристигнали са и двама прокурори от Върховна касационна прокуратура, каза Румяна Арнаудова.

11-годишно дете открито простреляно в главата с ловна пушка

11-годишно дете открито простреляно в главата с ловна пушка

Ловната пушка е на баща му

От сектор "Киберпрестъпления" към ГД БОП ще бъде извършена специална видеотехническа експертиза на лаптопа и телефона на детето. Все още нямаме отговор на въпроса защо момчето е сложило край на живота си, допълни говорителят на главния прокурор.

По този случай са назначени голям брой експертизи, като най-важната, по думите на Арнаудова, е комплексната психологическа експертиза. Психолозите ще работят с родителите и лица от близкия приятелски кръг на момчето, за да установят причината за действията му.

Старши комисар Рогачев призова родителите да бъдат бдителни за поведението на децата в интернет.