Членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) дадоха положително становище по проекта за правила за избор на прокурор, който ще разследва главния, съобщиха от ВСС.

В мотивите за вето на промените в НПК, с които се въвежда тази фигура президентът Румен Радев нарече тази длъжност "специален прокурор".

С осем гласа "за" кадровиците на ВСС гласуваха "за" проекта, като нанесоха и леки корекции. Според тях не трябва да има ограничение във времето за отговори на въпросите от неправителствените организации и акдемичната общност, пише "24 часа".

Освен това кандидатите трябва да представят своите възгледи/виждания за работата - какво мислят да правят, ако бъдат избрани, къде смятат, че трябва да се помещават, ще имат ли нужда от някаква администрация.

Предстои тяхното становището да бъде изпратено на комисията по правни въпроси на Висшия съдебен съвет (ВСС), която е изработила правилата. След това тя трябва да ги внесе в Пленума на кадровия орган, който да ги гласува.

Междувременно в Конституционния съд се разглежда запитването на държавния глава дали специалния прокурор не е противоконституционно създадена длъжност.

Припомняме, в началото на декември 2020 г. ГЕРБ предложиха да се създаде фигурата на разследващ прокурор, който да разследва обвинител №1. Законодателната инициатива цели да се отговори на препоръките на ЕК, както и на Венецианската комисия.

Очакванията са прокурорът, който да разследва главния прокурор, да бъде избран от март 2021 г.

През ноември 2019 година тогавашният правосъден министър Данаил Кирилов се срещна с експерти от Венецианската комисия във връзка със законопроекта за въвеждане на ефективен механизъм за разследване срещу главния прокурор и председателите на върховните съдилища.

Венецианската комисия прие очакваните препоръки към страната ни за разследването на главния прокурор и реформата в съдебната система.

Прокуратурата обаче не приема да има отделен прокурор, разследващ главния.

В началото на януари Венецианската комисия определи идеята като "странна".

През февруари президентът върна с вето фигурата на прокурора, разследващ главния, само че ветото не мина в правна комисия.