Майките от "Системата ни убива" сезират прокуратурата и вътрешното министерство за агресия срещу тях от евродепутата Ангел Джамбазки по време на протест пред централата на ВМРО. Това стана ясно от писмо, изпратено от Вера Иванова, една от майките на инициативата.

Случаят е от 16 ноември 2020 г. "Тогава към 20 часа, след постоянния протест пред Министерския съвет /организиран от майките от НГИ "Системата ни убива"/, хората тръгнаха на обичайното си шествие към Орлов мост", пише Иванова.

Джамбазки: Евродепутатите не се интересуват от вътрешни крамоли

Джамбазки: Евродепутатите не се интересуват от вътрешни крамоли

По думите му е неприемливо смесването на различни теми в проекта за резолюцията

Спонтанно протестиращите решиха да посетят централата на ВМРО, където да изразят недоволството си от провежданите политики на въпросната партия и нейния председател, настоящ министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"Без да спираме скандиранията за оставка пред сградата на ул. "Пиротска" № 5, където на четвъртия етаж се намира и офисът на ВМРО, по нас започнаха да летят бомбички, горящи сигнални факли, по-мощни бомбички и за наше още по-голямо учудване, започна и поливане с вода от противопожарен маркуч", пише Иванова.

По думите й това е продължило към 40 минути, което е заснето от множество телефони и камери.

Полицията се намеси към десетата минута. Според Иванова, служителите на реда само са осигурили терен за случващото се от четвъртия етаж, като отцепили периметър и избутали протестиращите.

"Стремежът на хората от ВМРО бе да целят хората, а също и полицаите. Има и уцелени. За нас остана неизвестно, защо полицаите не предприеха нищо и не последваха арести за хората от прозореца на четвъртия етаж", пише Иванова.

На видеата ясно личи, че протестиращите са бомбардирани от евродепутата Ангел Джамбазки и от неговия секретар Христо Иванов, се казва в сигнала.

Независимо, че са били обект на обстрелване с вода и пиратки, протестиращите са били заплашени със саморазправа от въпросните членове на ВМРО.

"Да ви млатя и да ви изпокъсам палатката или да ви запаля. - Да дойда ... пред вас с един по-мургав и агресивен за цвят", цитират заплахите майките на деца със специфични потребности, които се принудиха с протест да отстояват правата на своите незащитени деца.

"Обръщаме се до всички заинтересовани за спешна намеса, адекватни мерки и прилагане на закона такъв какъвто е за всички, включително и за политиците от ранга на евродепутати", завършва писмото си Вера Иванова.

Междувременно в сигнал до прокуратурата от АБВ настояват за снемане на евродепутатския имунитет на Ангел Джамбазки и подвеждането му под отговорност.

Поводът е груба хулиганска проява на българския евродепутат Ангел Джамбазки, която застраши здравето и живота на десетки български граждани. От партията настояват прокуратурата да поиска от Европарламента снемане на евродепутатския имунитет на Джамбазки, след което да бъде образувано наказателно производство.

"...Лицето Ангел Джамбазки демонстрира явна агресия срещу участници в мирния протест пред централата на партията, насочен срещу провежданата от ПП ВМРО политика. Видимо от медийните материали, същият извършва действия, които застрашават в голяма степен живота на протестиращите...", се казва в писмото от АБВ до държавното обвинение.