Държавната агенция за метрологичен и технически надзор започва национална проверка. Кампанията "Безопасно лято" се провежда за пета поредна година.

72 водоема в Габрово са в добро техническо състояние, отчитат от ДАМТН

72 водоема в Габрово са в добро техническо състояние, отчитат от ДАМТН

Язовирите имат достатъчен свободен обем

Акцентът на инспекциите ще бъде върху разпространяването на пояси и други помощните средства за обучение по плуване за деца. ДАМТН ще проверява за безопасност на продукта в търговската мрежа.

Първоначално кампанията започва в големите градове и морските курорти.

От ДАМТН информират, че по време на миналогодишната им кампания са били проверени нас 349 различни продукти. Близо 100 от тях не отговаряли на изискванията. Общо 73 акта са съставени за административни нарушения, а общата им стойност е 25 550 лв.

Масова проверка на ДАМТН за слънчевите очила

Масова проверка на ДАМТН за слънчевите очила

Спрени са 69 модела очила, общото им количество е 7660 броя

Най-често липсвала СЕ маркировка, която показва, че продуктът е произведен съгласно утвърдените европейски стандарти. Други нарушения пък били свързани с липса на инструкции на български език, липса на декларация за съответствие, за продуктите, при които тя задължително трябва да ги придружава; липса на задължителните предупредителни текстове, свързани с безопасната употреба или без превода им на български език; липса на информация за наименование и адрес на отговорния икономическия оператор, което е важно, което позволява да се проследи произхода на продукта.

185 нарушения в Кюстендилско са установили от ДАМТН

185 нарушения в Кюстендилско са установили от ДАМТН

Някои от нарушенията са административни, други - при стопанисване на водоемите