Бизнесменът Пламен Бобоков и президентският секретар по правните въпроси и антикорупцията Пламен Узунов излизат на свобода срещу парична гаранция.

За Бобоков тя е в размер на 1 млн. лева, а за Узунов - 20 000 лева.

От прокуратуата поясняват, че при определяне на размера на парични гаранции са взети предвид степента на обществената опасност на престъплението, доказателствата срещу обвиняемите, здравословното им състояние, семейното им положение, професията, възрастта и други данни за личността им.

На обвиняемите е наложена и забрана да напускат пределите на страната.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че двамата са обвинени в престъпен сговор, с цел осъществяване на търговия с влияние и длъжностни престъпления, в периода от началото на месец януари 2019 год. до момента.

Обвиниха Бобоков и Узунов за търговия с влияние

Обвиниха Бобоков и Узунов за търговия с влияние

Двамата са задържани за 72 часа

Освен това им е повдигнато и обвинение за престъпление по служба в съучастие, в периода от 08.05.2019 г. до 28.08.2019 г., като Бобоков е подбудил на 21 пъти Узунов в качеството му на длъжностно лице, да наруши служебните си задължения, с цел да набави за бизнесмена облага. От това са настъпили значителни вредни последици - разгласяване на информация, станала му известна по служба сред лица извън кръга на тези, които са оправомощени да я получат, както и уронване престижа на Президентската институция, и застрашаване на националната сигурност на страната чрез разкриване на оперативния интерес на специална разузнавателна служба - Служба "Военна информация".

Досъдебното производство е образувано по отделени материали от делото за незаконния внос на боклук, по което за участие в организирана престъпна група са обвинени братя Бобокови и бившия зам. министър на екологията и водите Красимир Живков.

Бобоков и Узунов задържани за лобизъм и длъжностни престъпления

Бобоков и Узунов задържани за лобизъм и длъжностни престъпления

Претърсват се адреси в София и Пловдив

Припомняме, вчера Пламен Бобоков и Пламен Узунов бяха задържани за лобизъм и длъжностни престъпления.

На 9 юли прокурори влязоха в сградата на президентската администрация. Главният прокурор, съобщи че се претърсват два обекта - кабинети на съветник и на секретар на президента. Гешев уточни, че претърсванията са по две отделни производства, като само едното е за търговия с влияние, тръгнало от телефона на бизнесмена Пламен Бобоков.

Беше съобщено и че ДАНС отнема достъпа до класифицирана информация на Узунов.