Най-много гласове на парламентарните избори на 11 юли са купували от ГЕРБ. Това заяви в отговор на въпрос на News.bg служебният министър Бойко Рашков. След изслушването си в парламента Рашков даде брифинг в ГД "Национална полиция", посветен на спецакцията на МВР срещу купения вот, започнала от 1 и завършила на 11 юли.

Като пример за купуване на гласове от ексуправляващите от ГЕРБ МВР шефът даде пример с откритите в Хасковско списъци с над 28 000 човека, чиито глас е щял да бъде купен.

"Никога досега не са откривани списъци с толкова лица, на които се е готвело да бъде платено, за да гласуват за определена партия", изтъкна Рашков.

Припомняме, преди няколко дни експремиерът Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ завеждат серия от дела заради тормоза на МВР и Бойко Рашков спрямо техни симпатизанти и активисти.

Рашков поиска от Борисов да покаже предупредителните декларации

Рашков поиска от Борисов да покаже предупредителните декларации

МВР не е притискало никого, това бяха най-честните избори

Иначе е имало случаи на купуване на гласове от представители на всички партии, призна Рашков.

На предходния вот на 4 април са образувани досъдебни производства за купуване на гласове, които "могат да се преброят на пръстите на двете ръце", като никое от тях не е засягало купуване от гласове от представители на ГЕРБ, посочи още той. За сравнение - сега досъдебните производства са над 100.

Действащ депутат от ГЕРБ, по време на изборите на 4 юли бил на началническа длъжност в МВР (т.е. Христо Терзийски, бел.ред.), бил разпоредил сигналите за купуване на гласове да не се вземат под внимание преди 20 часа. Това съобщи от своя страна заместник-министърът на вътрешните работи Емил Ганчев.

Партийни активисти се събраха пред МВР-Пловдив

Партийни активисти се събраха пред МВР-Пловдив

Заради действията на полицията

Бивши министри на вътрешните работи са сключили противозаконно споразумение с прокуратурата, което дава възможност на прокурори да се запознават с оперативните разработки на МВР още от регистрирането им, разкри още Рашков. Става дума за периода, в който начело на прокуратурата е бил Сотир Цацаров и настоящия обвинител номер 1 Иван Гешев.

"Така е осигурена неограничена възможност за теч на информация в посока, която не е в интерес на обществото. Освен това тези действия са извършени в нарушение на закона за защита на класифицирана информация, според който право на подобна информация може да изисква само прокурора, на който е разпределено по случаен принцип делото", изтъкна още Рашков.

Служебният МВР шеф заяви, че със стъпването си в длъжност е прекратил тази своеобразна уговорка между полицията и държавното обвинение, както й че е сезирал ДАНС за казуса.

ГЕРБ искат Рашков за шеф на МВР, за да могат да атакуват като опозиция

ГЕРБ искат Рашков за шеф на МВР, за да могат да атакуват като опозиция

Внесли са предложение за временна комисия, която да разследва безобразията на Рашков