Разследват служител на община Хасково за присвоени пари, съобщават от Районната прокуратура.

В периода от 2009 г. до 2019 г. длъжностно лице от общината е присвоило чужди пари, връчени му да ги пази и управлява, а между 2010 г. и 2017 г. той съставил фалшиви официални документи, които да послужат като доказателства за измамата.

Досъдебното производство е образувано на 30 септември след получен сигнал от общината на 12 юни. Извършената проверка установила, че има достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер.

В подадения сигнал се твърди, че в община Хасково са били установени 33 лица, които са получили обезщетение по Закона за уреждане на правата на гражданите с многогодишни жилищно-спестовни влогове, без да имат право за това. По закон такова право имат граждани, които до 31 декември 1990 г. са имали жилищно-спестовни влогове като крайно нуждаещи се, но не са закупили жилища с натрупани "лихвоточки". Дотогава те не са притежавали собствено жилище и не са прехвърляли имоти.

Суджукгейт е детска приказка в сравнение с Хасково и Добрев, смята Йончева

Суджукгейт е детска приказка в сравнение с Хасково и Добрев, смята Йончева

Томислав Дончев определи ситуацията като "риалити" формат

Справките за лицата с право на обезщетения се изготвяли от Комисия към общината и били изпращани за одобрение в Националния компенсационен жилищен фонд към Министерския съвет.

Предстои разпит на свидетели и назначаване на експертизи. Към момента няма привлечени като обвиняеми.

Срокът на разследването е два месеца.

Припомняме, че родната политическа сцена бе разтресена от "Хасковогейт" в началото на мандата на този парламент и в остро противопоставяне между Елена Йончева и Делян Добрев, която завърши с оставката на Делян Добрев. Една част от обвиненията на Елена Йончева бяха именно за кадруване, назначения и облагодетелстване на роднини и свързани лица с Делян Добрев в общината.

Преди това пък кметът на Хасково Добри Беливанов се оплака от кадруването на Добрев, местната структура на ГЕРБ определи управлението му като провал и в крайна сметка партията свали доверието си от него.  От своя страна кметът Беливанов не се оттегли от поста си.

Добрев се опитваше да управлява Хасково вместо мен, нападна кметът Беливанов

Добрев се опитваше да управлява Хасково вместо мен, нападна кметът Беливанов

Така отговори той, след като ГЕРБ му поискаха оставката за нередности