Софийската градска прокуратура разследва умишлен палеж на сградата на бившето кино "Възраждане".

Припомняме, на 9 ноември сградата, в която последно се помещаваше чалгаджийницата "Син Сити", пламна. Огънят е тръгнал от покрива. От 2016 г. сградата не се използва активно, както и не се поддържа, въпреки че е културно-исторически паметник и би трябвало да е под специална защита.

От прокуратурата посочват, че вследствие на пожара са последвали значителни вреди. Имало е опасност огънят да обхване и други имоти.

Досъдебното производство по случая е започнало в условията на неотложност и се води в 03 РУ-СДВР. Предприети са незабавни действия за събиране и запазване на доказателства и за установяване на всички факти по случая. Разпитани са свидетели, извършен е оглед на местопроизшествието, иззети са веществени доказателства, назначени са експертизи, извършени са и други действия по разследването. Провеждат се оперативноиздирвателни мероприятия.

Арестуваха клошар за пожара в бившето кино "Възраждане"

Арестуваха клошар за пожара в бившето кино "Възраждане"

Разследват дали 53-годишният мъж е подпалил сградата неволно или умишлено

Разследването по случая продължава.

Припомняме и че на 10 ноември беше задържан 53-годишен клошар.

Столичната община пък глоби собственика на сградата с 200 000 лв.

Това не е първи пожар в сградата на бул. "Христо Ботев". През март 2017 година тя също горя и още тогава бяха изказани подозрения, че пожарът не е случаен, тъй като има интерес от инвеститори за построяването на многоетажен и луксозен хотел.

В последните години в България много сгради - паметници на културата бяха опожарени. Такива бяха случаите с Царските конюшни в София и Тютюневите складове в Пловдив.

Минеков бесен за пожара в бившето "Син Сити", иска незабавна промяна в закона

Минеков бесен за пожара в бившето "Син Сити", иска незабавна промяна в закона

При такъв инцидент сградата да се отнема от собствениците, настоява министърът