Софийската градска прокуратура (СГП) издаде европейски заповеди за арест (ЕЗА) за руски граждани, обвинени за тероризъм. Това става ясно от съобщение от държавното обвинение.

Руснаците се издирват във връзка с досъдебно производство, образувано на 22 април 2021 г. за престъпление по чл. 108а, ал. 1 от НК. Под ръководството на СГП се разследват четирите взрива от периода от 2011 г. до 2020 г. в складове за боеприпаси в България.

Дефектен експлозив причинил двата взрива в Иганово

Дефектен експлозив причинил двата взрива в Иганово

Първата експлозия избухна на 21 март 2015 г. в склад №6 от типа "холандски". А вторият - на 14 април в производствен цех

В хода на работата по случая са изпълнени са европейски заповеди за разследване. Проведени са и оперативно-издирвателни действия от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). В рамките на разследването е установено, че шестимата руски граждани са дошли у нас, като са използвали фалшиви самоличности. Те са били наети да взривят продукция на българско оръжейно дружество. Привлечени са като обвиняеми през 2021 г. за престъпление по чл. 108а, ал. 1 от НК - тероризъм. Спрямо руснацие е постановено задържане за срок до 72 часа и са издадени европейски заповеди за арест.

Лавров иронизира българската прокуратура, обвинила Русия за взривовете в оръжейни складове

Лавров иронизира българската прокуратура, обвинила Русия за взривовете в оръжейни складове

"Страхотно е, че не казват, че сме убили ерцхерцог Фердинанд"

Съгласно промените в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА) в сила от 5 декември 2023 г. издадените до този момент европейски заповеди за арест, които не са постановени въз основа на съдебен акт и по които не се е произнесъл изпълняващият орган на държава членка на ЕС, се оттеглят от издалата ги в институция в 14-дневен срок от влизането на закона в сила. Наблюдаващите случая прокурори са оттеглили издадените европейски заповеди за арест, които не са издадени на основание съдебен акт. Веднага след това те поискали Софийския градски съд (СГС) на основание на новата разпоредба на чл. 56а, ал. 1 от ЗЕЕЗА разрешение за издаване на европейска заповед за арест за руските граждани.

Разследващи започнаха оглед на взривения склад край Карнобат

Разследващи започнаха оглед на взривения склад край Карнобат

Специалистите изчакаха да минат 72 часа от последната експлозия

В тази връзка съдът констатира следното: "Хронологията на извършените процесуално-следствени действия сочи, че през последните три години дейността по събиране на доказателства е видимо динамична и всеобхватна. По време на същата, в качеството на обвиняеми са привлечени шестимата обвиняеми, за които се иска издаване на разрешение, извършени са процесуално-следствени действия и оперативно-издирвателни мероприятия, с оглед проверка на съмнения за активност на български граждани и съпричастност към тази престъпна деятелност, като са събрани и множество доказателства по отношение на шестимата обвиняеми."

Взрив в завод "Арсенал" - в цеха в Мъглиж
Обновена

Взрив в завод "Арсенал" - в цеха в Мъглиж

Шестима са пострадалите, има разрушения

СГС е разрешил на прокуратурата да издаде отново европейски заповеди за арест спрямо шестимата руснаци. Решението е обжалвано пред Софийски апелативен съд (САС). В съдебно заседание САС стига до извода: "Съдът се съгласява със становището на първата съдебна инстанция, че въпреки изключително мащабния обем от доказателствени материали, доказателствата за авторството на деянието за всеки един от издирваните лица са ограничени и се основават на косвени доказателствени източници, които несъмнено към настоящия момент формират една логическа верига, свързана с установеното тяхно (на търсените лица) поведение - пристигане, напускане на страната, настаняване, осъществяване на контакти с предприятията, в които в съвсем кратък срок от време след тяхното напускане са били осъществени взривове с тежки последици.".

Апелативният съд потвърждава решението на първата инстанция, с което е дадено разрешение за издаде европейски заповеди за арест за шестимата руски граждани, обвинени в тероризъм, вследствие на което новите заповеди вече са издадени от СГП.

Взривове край Севлиево и тази сутрин

Взривове край Севлиево и тази сутрин

24 часа след последния взрив ще бъде вкаран робот