Върховният административен съд отмени решение на Административен съд София - град по административно дело № 6204 от 2018 г., с което е отменено решението от 31 май 2018 г. на Столичния общински съвет за назначаване временен кмет на община Младост.

Върховните магистрати приемат, че първинстанционният съд е постановил съдебно решение при неправилно приложение на материалния закон и поради това то следва да бъде отменено.

С решението, обект на касационното дело, в края на май 2018 г. Столичният общински съвет избира арх. Румен Русев за изпълняващ длъжността кмет на район "Младост" вместо Петър Кърджилов, когото Десислава Иванчева назначава от ареста. С поредица от заповеди Иванчева първо уволнява арх. Румен Русев като заместник-кмет по строителството на район "Младост", а след това назначава Петър Кърджилов за временен кмет.

Пиарът на Иванчева става зам.-кмет на „Младост“
Обновена

Пиарът на Иванчева става зам.-кмет на „Младост“

Иванчева писа до Цацаров - иска среща с медиите

Според върховните магистрати Иванчева не е издала валидна заповед по чл.39, ал.2 ЗМСМА, с която да определи кой от заместник - кметовете ще я замества. Издадената от нея заповед на 14. 05. 2018 г. е недействителна, тъй като противоречи на Решение № 227/ 26.04.2018г. на СОбС. Освен това няма данни Петър Кърджилов да е изпълнявал длъжността заместник кмет, тъй като липсва трудов договор, длъжностна характеристика, документ за встъпване в длъжност и др.

От ВАС подчертават, че столичният общински съвет правомерно е упражнил правомощията си по чл. 39 ал.3 от ЗМСМА и е спазил изискванията на материалния закон при избора на временен кмет на район Младост. В случаите, когато не е издадена заповед от кмета на общината, съответно от кмета на района, общинският съвет определя заместник- кмета, който да замества кмета на общината, съответно - кмета на района, до тяхното завръщане. Решението на ОбС следва да се приеме с мнозинство повече от половината от общия брой на съветниците.

Решението по административно дело № 7900 от 2019 г. е окончателно.

Избраха архитект Румен Русев за и.д. кмет на "Младост"

Избраха архитект Румен Русев за и.д. кмет на "Младост"

Кмет трябва да е компетентен човек, какъвто е Русев, смятат БСП

Припомняме, Десислава Иванчева беше избрана убедително за кмет на столичния район "Младост" като независим кандидат през ноември 2016 година. Тогава тя спечели 59.82% от вота на гласоподавателите.

На 17 април Иванчева беше арестувана показно на бул. "Васил Левски" в центъра на София. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата.

Заедно с Иванчева беше задържана и заместничката ѝ в "Младост" Биляна Петрова. От ръцете на двете жени бяха взети натривки, така че да се определи дали те са имали контакт с маркираните банкноти. Сумата беше преброена пред тях.

Петър Кърджилов сигурен, че е законният кмет на „Младост“

Петър Кърджилов сигурен, че е законният кмет на „Младост“

Той обаче не очаква, че ще го оставят да седне на кметския стол