Апелативният съд в София окончателно потвърди наложения запор върху акциите на община Варна в Пловдивския панаир.

По заведеното от министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов дело пред Софийския градски съд е потвърдено и второто особено искане за налагане на запор върху общо 16 314 400 поименни безналични акции от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД.

Решението на втората съдебна инстанция е окончателно и не подлежи на обжалване.

По-рано мярката беше допусната СГС за обезпечение на предявения от държавата иск срещу Община Варна за признаване на собствеността на държавата върху 16 314 400 поименни безналични акции, представляващи 29% от капитала на Пловдивския панаир.

Министър Богданов заяви, че държавата трябва да запази собствеността си в Пловдивския панаир, но и да работи за развитието на дружеството. По негови думи Международният панаир в Пловдив не се управлява ефективно, поради което Министерството на икономиката и индустрията разработва Стратегия за развитието му.

Апелативният съд спря временно апорта на варненските акции в Пловдивския панаир

Апелативният съд спря временно апорта на варненските акции в Пловдивския панаир

Министерството поиска и налагане на запор на акциите в Централния депозитар

Припомняме, в началото на юни икономическият министър разпореди пълен правен анализ по казуса с Пловдивския панаир. Впоследствие Министерският съвет му възложи да извърши всички възможни действия в защита на държавния интерес.

В средата на юли беше предявен иск за признаване на собствеността на държавата върху акциите, като към момента с влезли в сила определения са уважени и двете особени искания: за спиране на вписването на апорта в Търговския регистър и за налагане на запор на акциите.

През ноември 2022 г. бизнесменът Гергов, който е и бивш кадър на БСП, придоби акциите на община Варна в капитала на "Пълдин туринвест" и стана мажоритарен собственик със 79% от дяловете в Панаира. Гергов посочи, че е готов да дари на общината площ в панаира и там да бъде изградена нова опера. Тази схема и това предложение не са нови, след като Георги Гергов се опита да ги приложи и през 2017 г.

И до този момент не беше ясно обяснено защо и как община Варна продължава да притежава въпросните акции, въпреки че през 2017 г., при първия опит да бъде прокарана тази схема, Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лично премиерът тогава Бойко Борисов наредиха на Варна да върне акциите в Министерство на икономиката.

В края на месец април прокуратурата също подхвана казуса с Пловдивския панаир.

Отпускат над 1.5 млн. лв. за защита на държавните акции в Пловдивския панаир

Отпускат над 1.5 млн. лв. за защита на държавните акции в Пловдивския панаир

Разходите са по бюджета на Министерството на икономиката и индустрията за 2023 г.