Акциите на община Варна от капитала на Пловдивския Панаир са запорирани. Това съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията.

По този начин за момента акциите на държавата, представляващи 29% от капитала на Панаира, не могат да бъдат прехвърлени към частното дружество "Пълдин Туринвест" АД, докато не приключи съдебния спор.

Съдът допусна обезпечение на предявения от Държавата иск, действаща чрез МИИ срещу община Варна, чрез налагане на запор върху 16 314 400 поименни безналични акции от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД.

"Защитата на обществения интерес и собствеността на държавата е само първата стъпка. Следва да възродим потенциала на Панаира и да гарантираме ефективното му управление оттук нататък", коментира икономическият министър Богдан Богданов.

Съюз за Пловдив се сети за дадените на Гергов имоти в Панаира

Съюз за Пловдив се сети за дадените на Гергов имоти в Панаира

Искат промяна в ОУП и комисия в ОбС да следи съдбата на прехвърлените на бизнесмена терени

При встъпването си в длъжност министърът разпореди да бъде направен пълен анализ на всички възможни правни действия от страна на Министерството на икономиката и индустрията по казуса с Пловдивския панаир, така че да бъде защитен държавният интерес. От страна на МИИ бе заведено дело с два иска.

Депозирана бе молба за спиране на вписването на апорта на акциите от Пловдивския панаир от страна на община Варна акции към "Пълдин туринвест" и бе направено особено искане - допускане на обезпечение на предявен иск чрез запор на акциите.

Припомняме, според определение на Апелативния съд в Пловдив от юни Агенцията по вписванията, която обжалва решението на предходната съдебна инстанция за придобиването на Пловдивския панаир от страна на бизнесмена Георги Гергов, няма правен интерес по казуса. В тази връзка икономическият министър Богдан Богданов разпореди цялостен правен анализ и проучване на всички възможни действия на министерството.

През май Окръжният съд в Пловдив отмени като незаконосъобразен отказа на длъжностно лице от Агенцията по вписванията да впише в Търговския регистър увеличаването на капитала на дружеството "Пълдин туринвест" от близо 178 млн. на над 194 млн. лв.

Георги Гергов обжалва пред Окръжния съд в Пловдив отказа на Търговския регистър да впише апорта на варненските акции в "Пълдин туринвест", а от ДБ внесоха молба в съда делото да бъде разпределено на случаен принцип.

През ноември 2022 г. бизнесменът Гергов, който е и бивш кадър на БСП, придоби акциите на община Варна в капитала на "Пълдин туринвест" и стана мажоритарен собственик със 79% от дяловете в Панаира. Гергов посочи, че е готов да дари на общината площ в панаира и там да бъде изградена нова опера. Тази схема и това предложение не са нови, след като Георги Гергов се опита да ги приложи и през 2017 г.

И до този момент не беше ясно обяснено защо и как община Варна продължава да притежава въпросните акции, въпреки че през 2017 г., при първия опит да бъде прокарана тази схема, Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лично премиерът тогава Бойко Борисов наредиха на Варна да върне акциите в Министерство на икономиката.

В края на месец април прокуратурата също подхвана казуса с Пловдивския панаир.