Незабавни и адекватни действия за ограничаване риска от застрояване на Панаира и яснота около съдбата на ценните имоти на Пловдив в "Пълдин туринвест" АД иска лидерът на регионалната партия "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева.

Формацията внася в общинския съвет две предложения - за частично изменение на Общия устройствен план (ОУП), в който да бъде обособена нова зона Панаирен град, и за създаване на комисия, която да проследи какво се случва с имотите, апортирани в дружеството на бизнесмена Георги Гергов.

Припомняме, че Каназирева беше областен управител от ГЕРБ от края на 2019 г. до края на мандата на 44-ото Народно събрание, а след това бе и народен представител от партията на Бойко Борисов - в 45-ото, 46-ото и 27-ото НС, до август 2022 г. През този период кметът на Пловдив, който би могъл да направи нещо по повдигнатите от Дани Каназирева, е Здравко Димитров, който също е от ГЕРБ.

"В последните месеци ставаме свидетели на редица изказвания дали и как може да се защити интересът на държавата в Международен панаир - Пловдив. Чухме и предложения, които обаче в по-голямата си степен са нереалистични", коментира Каназирева. По думите й трябва да се защити интересът на града, като не се допусне на мястото на Панаира да бъде построен нов жилищен квартал. Според Дани Каназирева е важно и какво се случва с десетките ценни имоти, дадени на Гергов чрез дружеството "Пълдин туринвест, в което общината злополучно изгубила контрола си. Тя каза още, че в публичното пространство са лансирани редица идеи, включително и Пловдивският панаир да придобие статут на паметник на културата, за да се предотврати застрояване, за което обаче много експерти се били скептични, че е възможно, а и щяло отнеме много време.

Каназирева изтъква, че община Пловдив не само носи отговорността, но и има всички властови и нормативни механизми да защити интереса на пловдивчани. Освен това единственото реално и работещо решение било от компетенциите само на общината Пловдив и изпълнението му зависело единствено от волята на кмета и Общински съвет (ОбС).

ПП/ДБ се отказаха от разглеждане на казуса с Пловдивския панаир в парламента

ПП/ДБ се отказаха от разглеждане на казуса с Пловдивския панаир в парламента

След предприетите мерки от новия икономически министър

Тя дава и повече информация за двете предложения, които ще бъдат внесени за разглеждане в ОбС от групата на "Съюз за Пловдив". Първото касае частично изменение на приетия вече Общ устройствен план, като се създаде нова зона - Панаирен град, и след като се проучат градоустройствените показатели на имота назад в годините да се изготви обемно-устройствено предложение, съобразено със съществуващите сгради, без да се надвишават показателите им като височина, плътност на застрояване и озеленяване и без да се допуска допълнително застрояване на територията на Панаира. След частичното изменение на ОУП се предвижда да бъде служебно процедиран от община Пловдив нов Подробен устройствен план (ПУП), обхващащ остров Адата, поречието на река Марица, зона Панаирен град и контактните квартали.

"Това ще ограничи дори и при евентуално бъдещо инвестиционно намерение застрояването да бъде единствено панаирно градче и всичко свързано с него и дейността му, в това число палати, офиси, паркинг, търговска част, но не и жилищен квартал и то в обем на сега съществуващото на територията на Панаира. Това е единственото работещо и реално решение и зависи не от министър, депутат или премиер, а само от управлението на Пловдив", подчертава Каназирева.

Тя посочва още, че нормативно обаче частично изменение на ОУП е в правомощията само на кмета на Здравко Димитров, който може да внесе предложение до Общински съвет, като за територията, попадаща в параметрите на Международен панаир - Пловдив бъде създадена нова зона - Панаирен град, с редуцирани строителни параметри.

"Кметът не обжалва решението на съда в полза на Гергов, сега да си застане на мястото и да предприеме незабавни действия, за да ограничи бъдещ риск от застрояване на Панаира и успокои пловдивчани", каза от своя страна председателят на групата на "Съюз за Пловдив" в ОбС Евелин Парасков.

Второто предложение на "Съюз за Пловдив" е във връзка с десетки пловдивски имоти, дадени на "Пълдин туринвест" АД, сред които и 12 къщи в Стария град, паркът зад хотел "Санкт Петербург" и разсадника, за който сега общината плаща наем на Гергов. "Ще настояваме да бъде създадена комисия, която най-после да даде публичност и да стане ясно какво се случва с тези стотици декари, още собственост ли са на дружеството или вече са разпродадени, на каква стойност и какво е получил града ни, как кметовете назад в годините са защитавали интереса ни в дружеството, какво се случва с къщите в Стария град, как се стопанисват и спазва ли се Закона за културното наследство, който дава не малко правомощия на кмета и неговата администрация", заяви Парасков от "Съюз за Пловдив".

С 200% повече оръжия сме изнесли през 2022 г.

С 200% повече оръжия сме изнесли през 2022 г.

Около 1.7 млрд. евро ръст спрямо 2020 г., уточни икономическият министър

Според определение на Апелативния съд в Пловдив от юни Агенцията по вписванията, която обжалва решението на предходната съдебна инстанция за придобиването на Пловдивския панаир от страна на бизнесмена Георги Гергов, няма правен интерес по казуса. В тази връзка икономическият министър Богдан Богданов разпореди цялостен правен анализ и проучване на всички възможни действия на министерството в ситуацията.

През май Окръжният съд в Пловдив отмени като незаконосъобразен отказа на длъжностно лице от Агенцията по вписванията да впише в Търговския регистър увеличаването на капитала на дружеството "Пълдин туринвест" от близо 178 млн. на над 194 млн. лв.

Георги Гергов обжалва пред Окръжния съд в Пловдив отказа на Търговския регистър да впише апорта на варненските акции в "Пълдин туринвест", а от ДБ внесоха молба в съда делото да бъде разпределено на случаен принцип.

През ноември 2022 г. бизнесменът Гергов, който е и бивш кадър на БСП, придоби акциите на община Варна в капитала на "Пълдин туринвест" и стана мажоритарен собственик със 79% от дяловете в Панаира. Гергов посочи, че е готов да дари на общината площ в панаира и там да бъде изградена нова опера. Тази схема и това предложение не са нови, след като Георги Гергов се опита да ги приложи и през 2017 г.

И до този момент не беше ясно обяснено защо и как община Варна продължава да притежава въпросните акции, въпреки че през 2017 г., при първия опит да бъде прокарана тази схема, Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лично премиерът тогава Бойко Борисов наредиха на Варна да върне акциите в Министерство на икономиката.

В края на месец април прокуратурата също подхвана казуса с Пловдивския панаир.