Новият министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов разпореди да бъде извършен пълен анализ на всички възможни действия от страна на поверената му институция за защита на държавния интерес в казуса с Пловдивския панаир, съобщиха от ресорното министерство.

От ведомството отбелязват, че през 2017 г. Общинският съвет във Варна взима решение за да бъдат прехвърлени безвъзмездно на държавата в лицето на министъра на икономиката над 16 млн. безналични акции на общината, представляващи 29% от капитала на "Международен панаир Пловдив". С решение се възлага на кмета на Варна да сключи договор за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху акциите и да извърши всички други правни и фактически действия за прехвърлянето им. То обаче не е изпълнено.

През 2021 г. Общинският съвет взима друго решение - за апорт на притежаваните от общината акции от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД в "Пълдин туринвест" АД, без Министерството на икономиката и индустрията да е уведомено за това. След този момент икономическото министерство не е било страна в казуса.

От институцията информират, че според определение от днес на Апелативния съд в Пловдив Агенцията по вписванията, която обжалва решението на предходната съдебна инстанция за придобиването на Пловдивския панаир от страна на бизнесмена Георги Гергов, няма правен интерес по казуса. В тази връзка Богданов е разпоредил цялостен правен анализ и проучване на всички възможни действия на министерството в ситуацията.

Прокуратурата разследва кмета на Варна Иван Портних за Пловдивския панаир

Прокуратурата разследва кмета на Варна Иван Портних за Пловдивския панаир

Предвижда се наказание лишаване от свобода от 1 до 8 години

Припомняме, че през май Окръжният съд в Пловдив отмени като незаконосъобразен отказа на длъжностно лице от Агенцията по вписванията да впише в Търговския регистър увеличаването на капитала на дружеството "Пълдин туринвест" от близо 178 млн. на над 194 млн. лв.

Георги Гергов обжалва пред Окръжния съд в Пловдив отказа на Търговския регистър да впише апорта на варненските акции в "Пълдин туринвест", а от ДБ внесоха молба в съда делото да бъде разпределено на случаен принцип.

През ноември 2022 г. бизнесменът Гергов, който е и бивш кадър на БСП, придоби акциите на община Варна в капитала на "Пълдин туринвест" и стана мажоритарен собственик със 79% от дяловете в Панаира. Гергов посочи, че е готов да дари на общината площ в панаира и там да бъде изградена нова опера. Тази схема и това предложение не са нови, след като Георги Гергов се опита да ги приложи и през 2017 г.

И до този момент не беше ясно обяснено защо и как община Варна продължава да притежава въпросните акции, въпреки че през 2017 г., при първия опит да бъде прокарана тази схема, Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лично премиерът тогава Бойко Борисов наредиха на Варна да върне акциите в Министерство на икономиката.

В края на месец април прокуратурата също подхвана казуса с Пловдивския панаир.