СГС оправда бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош по всички обвинения срещу него, съобщиха БиТиВи и БНР.

Той бе оправдан по обвинението за разпореждане с 3,5 милиона лева, отпуснати от бюджета във връзка с подготовката на България за председателството на Съвета на Европейския съюз, за умишлена безстопанственост и за сключване на неизгодни сделки, както и необгрижване на адвокатски договори. Съдът отхвърли исканията от НДК и от държавата.

Не някой си Боршош е проблемът на държавата, отсече Цацаров

Не някой си Боршош е проблемът на държавата, отсече Цацаров

Всички сключени договори от НДК ще бъдат проверени

Бившият председател на Съвета на директорите на дружеството Валентин Кръстев е обвинен за това, че принудил свои подчинени да подпишат протокол за обществена поръчка, в който да занижат оценка на един от участниците и да завишат на друг.

В последната си дума Кръстев цитира свидетелски показания, които според него са опровергали обвинителната теза.

Вежди Рашидов свидетелства по делото срещу Боршош

Вежди Рашидов свидетелства по делото срещу Боршош

Обяснението за липсата на нови средства било това, че се откриват нови пространства

Боршош опреди обвиненията си като "несъстоятелни и неаргументирани, базиращи се на анонимни доноси" и заяви, че е горд с постигнатото, начело на културната институция. Скандал около ремонта на НДК заради българското председателство на Съвета на Европейския съюз през първата половина на 2018 година насочи вниманието към Боршош.

Освен, че използвал за друго почти 3,5 милиона лева, отпуснати за ремонта на НДК за нуждите за председателството, прокуратурата откри и проблеми около лизингов автомобил и няколко сделки, подписани от него.

Трима свидетелстваха за ремонта на НДК по времето на Боршош

Трима свидетелстваха за ремонта на НДК по времето на Боршош

Боршош и Кръстев са подсъдим за длъжностно присвояване, умишлена безстопанственост и сключването на множество неизгодни сделки

Процесът срещу двамата тръгна от втория път след като съдия докладчикът Стефан Милев веднъж върна обвинителния акт на прокуратурата заради неясноти. Те пречели на двамата подсъдими да разбере за какво са дадени на съд.

Разследването и съдебния процес продължиха 4 години. По делото бяха разпитани десетки свидетели, сред които и няколко министри от кабинета, имали отношение към управлението на НДК или към българското европредседателство.

Разпитват свидетели по делото срещу бившия шеф на НДК Мирослав Боршош

Разпитват свидетели по делото срещу бившия шеф на НДК Мирослав Боршош

Припомняме, Мирослав Боршош беше освободен от длъжността изпълнителен директор на НДК в края на юни 2017 г. от вицепремиера Лиляна Павлова, но няколко дни по-късно премиерът Борисов го върна. Окончателното отстраняване на Боршош се случи едва след като прокуратурата му повдигна обвинения за нецелесъобразно изразходване на средства.

По делото бяха разпитани вицепремиерът Томислав Дончев, бившия министър на европейското председателство Лиляна Павлова и бившия вицепремиер в служебното правителство на Огнян Герджиков - Деница Златева.