Софийският градски съд даде ход на заседанието по мярката на Румен Гайтански-Вълка, съобщава БНТ.

Това се случи, след като Софийската градска прокуратура поиска постоянен арест спрямо него.

На днешното заседание съдът уважи искането на държавното обвинение. Според СГС има достатъчно събрани доказателства по делото, сред тях - множество свидетелски показания.

Съдът уточни, че на този етап става въпрос за работно обвинение относно престъпна дейност с особено висока обществена опасност. От прокуратурата смятат, че съществува реална опасност Румен Гайтански да се укрие и да извърши друго престъпление. Събрани са достатъчно доказателства за виновността на Гайтански.

В съдебната зала Гайтански заяви, че иска да бъде разпитан. Той подчерта, че не е престъпник и няма намерение да се укрива. Също така Гайтански заяви, че не познава Стоян Мавродиев.

Припомняме, че Румен Гайтански - Вълка е обвинен като подбудител за отпускане от ББР кредит за 148.5 млн.лв. По случая обвиняеми са още бившият изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев, който обаче е в неизвестност, и Иван Георгиев, представител на фирмата "Роудуей кънстракшън", получила кредита, който е с парична мярка за неотклонение. Румен Гайтански свидетелства, че се познава с Иван Георгиев. 

Освен това адвокатът на Румен Гайтански, Красимир Донков свидетелства, че на 15 август, след брифинга на Софийска градска прокуратура по случая, той и клиентът му са отишли, за да бъде разпитан Гайтански от разследващите, но е бил върнат за 15:00 часа на следващия ден, когато се е и явил. "За пръв път ми се случи да бъда върнат с клиента ми от разследващия", каза Донков.

Румен Гайтански-Вълка се предаде в полицията

Румен Гайтански-Вълка се предаде в полицията

Бизнесменът е задържан за 72 часа

Адвокат Красимир Донков коментира пред медиите, че ще обжалва определението на съда пред горната инстанция.

Кога, как и по какъв начин Гайтански е подбудил Стоян Мавродиев не посочват от прокуратурата, каза адвокат Красимир Донков. Според него това е така, защото няма доказателства и няма данни по делото Румен Гайтански да подбужда или да мотивира когото и да било да извърши нещо. По думите му няма как Гайтански да въздейства на свидетели, разпитани преди толкова години - разследването е от 2022 г.

Прокурор Албена Рачева пък обясни след заседанието, че в момента, в който са били изготвяни постановлението за привличане като обвиняем на Румен Гайтански, от институцията не са знаели къде е той и затова е преценено да бъде задържан за до 72 часа. Тя уточни, че Гайтански се е явил пред органите на реда след изготвянето на постановлението.

Вълка купил луксозна яхта за над 1 млн. евро с парите от ББР

Вълка купил луксозна яхта за над 1 млн. евро с парите от ББР

Разследват го и за документни престъпления

Припомняме, Гайтански се разследва за присвояване на необезпечен кредит в размер на 150 милиона лева заедно с бившия изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев и адвокат Иван Георгиев.

Мавродиев, който е извършител на престъплението, все още се издирва.

На 16 август Гайтански сам се предаде на полицията, отказа да отговаря на въпроси в Антикорупционната комисия и беше задържан за 72 часа.

Миналата седмица другият задържан - адвокат Иван Георгиев, беше освободен срещу парична гаранция в размер на 50 000 лв. Той не е внесъл сумата и ще обжалва в едноседмичен срок.

Миналата седмица КПКОНПИ обискира офисите на Гайтански и Мавродиев.

Според разследването, част от близо 150 млн. лева пари от ББР са отишли за закупуване на луксозни автомобили.

Возилата, за които разследващите имат разрешение, все още не са изнесени.

Прокуратурата обвинява Вълка и Мавродиев за кредита от ББР

Прокуратурата обвинява Вълка и Мавродиев за кредита от ББР

Разследването от ноември 2022 г. е прекратено, а януари 2024 е отворено наново