Съдът остави в ареста тримата служители на ДАИ-Пловдив, обвинени за приемане на подкуп, съобщи bTV. Те са обвинени в изнудване, вземане на подкуп и злоупотреба със служебно положение.

Тримата служители от ДАИ-Пловдив са били следени със СРС от края на месец май, съобщават от "24 часа".

Мъжете водили активни разговори с транспортни фирми, на които извършвали проверки в качеството си на инспектори. Привиквали ги в сградата на Автомобилната администрация и им обяснявали, че имат нарушения - например нерегистрирани превозни средства или липса на удостоверения за професионална квалификация на техни шофьори.

По думи на прокурорът Георги Гешев инспекторите не са имали намерение да съставят актове, а да посъветват фирмите как нещата "могат да се нагласят".

Задържаният инспектор от ДАИ-Пловдив - с 12 имота от подкупи

Задържаният инспектор от ДАИ-Пловдив - с 12 имота от подкупи

Корупционната схема действала от поне 2 години

Били са разпитани и свидетели. Един от тях е един от големите месопроизводители в Пловдивско. Той заявил, че мъжете са му искали пари и месни продукти, които произвежда. Мъжът разказал, че бил извикан на паркинг пред голям търговски обект в Пловдив, където предал исканата сума от 600 лв. и чантите с луканки.

Други дружества, които също са били потърпевши, са потвърдили схемата на инспекторите - привикване в ДАИ, разясняване, че има нарушения и че те могат да се отстранят.

От своя страна адвокатите на тримата задържани изтъкват чистото им съдебно минало и подкупните инспектори да бъдат освободени под парична гаранция. Предстои съдът да се произнесе.

Трима от задържаните при акцията в ДАИ-Пловдив остават в ареста

Трима от задържаните при акцията в ДАИ-Пловдив остават в ареста

Останалите петима са освободени

Припомняме, преди дни ДАНС влезе в ДАИ-Пловдив по сигнал за корупционни схеми. При претърсване на офиси и адреси в Пловдив, Свиленград и Първомай бяха задържани 7 души. Вчера пък беше арестуван и представител на транспортна фирма. В ареста за 24 часа се оказа и временно изпълняващата длъжността директор на ДАИ-Пловдив Анна Генова.

По-късно стана ясно, че трима от задържаните след спецакцията в ДАИ-Пловдив остават в ареста.