Съдът спря за втори път вписването на промени в персоналния състав на надзорния и управителния съвет на Българската банка за развитие.

Решението на Софиийския градски съд е от вчера, 29 юни. От партидата на ББР става ясно, че то веднага е било изпратено в Търговския регистър.

Причината за отказа са предявените нови искови молби от 29 юни от Николай Димитров и Велина Бурска. В тях се твърди, че решенията на министъра на икономиката Кирил Петков и Надзорния съвет от 23 юни, с които са били избрани нови членове на ръководството на банката, са нищожни. В мотивите за отказа се казва, че съдът няма право на преценка дали исковете на двамата бивши членове на НС са допустими или основателни. Това е причината за спиране на вписването на новото ръководство на ББР в Търговския регистър.

ББР вече обжалва първото спиране. Ще обжалва и днешното определение. Междувременно банката анализира размера на вредите, причинени от действията на Димитров и Бурска. В тази връзка се обмисля възможността за завеждане на иск срещу тях.

Спряното вписване възпрепятства оперативната работа на ББР, включително подписването на гаранции между нея и някои от търговските банки в България по Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на предприятията, пострадали от извънредните мерки във връзка с COVID-19 и са на стойност 278 млн. лв.

Припомняме, вчера икономическият министър Кирил Петков атакува решението на съда за новия надзор на ББР, оспорвайки спирането на вписването на новите членове като незаконосъобразно.

Беше подадено и ново искане за вписване на одобрените от БНБ членове за Надзорен и Управителен съвет на ББР в Търговски регистър и РЮЛНЦ.

Още преди 2 седмици БНБ е одобрило новия Устав на ББР, според който съставът на двата съвета може да бъде от три на седем членове.

Кирил Петков атакува решението на съда за новия надзор на ББР

Кирил Петков атакува решението на съда за новия надзор на ББР

БНБ е одобрило новия Устав на ББР

Правосъдният министър Янаки Стоилов пък нареди проверка за това дали в Софийския градски съд делата се разпределят на случаен принцип.

Разпореждането дойде, след като една и съща съдийка - Мария Вранеску, спря вписвания на няколко нови ръководства на държавни дружества, сред които и Българската банка за развитие.

От СГС обясниха, че различните случаи са били гледани от един и същи магистрат заради ограничения брой дежурни по тези производства в съда.

От Съюза на съдиите в България пък разкритикуваха изказвания на икономическия министър Кирил Петков и регионалния министър Виолета Комитова, в които двамата критично коментират решенията на съдия Вранеску.

Преди дни във връзка със спирането от страна на съда на назначаването на новия надзор на ББР икономическият министър обвини съдия Вранеску, че е взела решение, несъответстващо на закона.

Съдът спря назначаването на новия надзор на ББР, Кирил Петков с обвинения към съдията

Съдът спря назначаването на новия надзор на ББР, Кирил Петков с обвинения към съдията

Петков всеки ден ще подава заявление...