Състав на Апелативния специализиран наказателен съд продължи наложената мярка за неотклонение "домашен арест" срещу сина на алкохолния бос Миньо Стайков - Стайко Стайков.

По този начин съдът не прие искането на прокуратурата за постановяване на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Стайко Стайков се яви на днешното заседание на съда, помагайки си с патерица и с маска на лицето.

Мотивите на магистратите, с които не оставиха Стайков за постоянно в ареста са, че здравословното състояние на обвиняемия не позволява да са наложи по-тежката мярка за неотклонение. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Обвинението срещу Стайков-син е за участие за организирана престъпна група, създадена с цел разпространение на акцизни стоки без бандерол, пране на пари и данъчни престъпления, както и за данъчни престъпления за близо половин милион лева.

Адвокат Димитър Вълчев заяви, че не е останал доволен от решението на съда да гледа делото при закрити врата, но по този начин е уважил правото на обвиняемия. По думите му българският съд винаги е строг и справедлив, но в този случай е взел грешното решение да остави журналистите отвън.

Той помоли журналистите да имат коректно отношение към получената информация, която не бива да става предмет на недостойни и жълти коментари.

Стайко Стайков в лошо здравословно състояние, според адвоката му

Стайко Стайков в лошо здравословно състояние, според адвоката му

Вчера Специализираният съд наложи мярка "домашен арест"

Адвокатът подчерта, че осморната съдебно-медицинска експертиза е назначена в грубо нарушение на процесуалния закон от страна на прокуратурата и наблюдаващия прокурор, защото не може, когато делото се намира все още в съдебна фаза, прокуратурата да диктува процеса, да прави игри и да назначава каквито и да е експертизи. Според защитата съдът е трябвало да прецени каква експертиза да бъде назначена и в кое болнично заведение.

На въпрос къде се намира Стайков и дали си е вкъщи или в болница, адвокатът заяви, че не може да отговори, но според него се намира в болницата.

По думите на адвокат Вълчев домашният арест не е адекватна мярка за неотклонение, защото се налага дълъг и сложен процес за адекватно лечение.

След края на съдебното заседание от прокуратурата заявиха, че реално са съгласни с решението на съда, тъй като медицинската експертиза е показала, че здравословното състояние на обвиняемия не позволява той да остане в ареста. Апелативната инстанция не е поддържала обжалването на прокуратурата от долната инстанция.

Криминалист: Отвличането на Стайков е скалъпено

Криминалист: Отвличането на Стайков е скалъпено

Тезата, която Стайков защитава, не била обмислена добре

Припомняме, че последното съдебно заседание в края на януари се гледа при закрити врата, а прокуратурата поиска да бъде назначена нова осморна съдебно-медицинска експертиза, касаеща здравословно състояние на обвиняемия. Също тогава, Специализираният съд наложи мярка "домашен арест" на Стайко Стайков. Причината за решението на съда е "да се запази неговият живот и здраве".

Стайков се сдоби с ново обвинение за данъчни престъпления за близо половин милион лева. След близо 5 месеца издирване Стайко Стайков изненадващо се появи - той потърси помощ в УМБАЛСМ "Пирогов" с контузии по главата и тялото.

Той призна, че е бил станал жертва на отвличане. Малко след това Стайков беше преместен в МВР болница, където бе под охрана.

Вчера той влезе във фокуса на медиите, защото охранители на Стайкови опитали да влязат в болницата и да го пазят, вместо полицаите.

Адвокатът на Стайков коментира защо клиентът му не се е предал на органите на реда, след като е бил обявен за издирване. По думите му той не се е чувствал добре и е изпитвал страх за живота си.

От МВР заявиха, че няма данни Стайко да е напускал страната.

Стайко Стайков не е добре и не може да участва в процес според защитника му

Стайко Стайков не е добре и не може да участва в процес според защитника му

Не бил в състояние да разкаже за отвличането