В МВР няма данни Стайко Стайков да е напускал България. Това коментира вътрешният министър Младен Маринов на граничния пункт "Капитан Андреево", цитиран от БНР.

Младият мъж, който по последни данни се намира в МВР болница, все още не е разпитван и версията за неговото отвличане не е потвърдена, съобщи още министър Маринов.

Причината да бъде отложен разпита на Стайков е, че той твърди, че не е в състояние, с което да дава данни на полицията. В момента, в който това стане възможно, колегите ще разговарят с него, за да изясним всички факти и обстоятелства, заяви министърът.

По думите му МВР болница е достатъчно добре охранявано заведение. "Настаненият там се охранява от ГД "Охрана", със сигурност няма по-сигурно място от МВР болница", увери вътрешният министър.

Припомняме, часове по-рано неговият адвокат Любомир Таков заяви, че здравословното състояние на Стайко Стайков не му позволява да участва в съдебен процес. Срещу клиента му нямало и повдигнати обвинения.

Интересна подробност е, че Таков е нает да защитава правата на Стайко Стайков от вечерта на 27 януари. На следващата сутрин стана ясно, че той бил отвлечен и пребит. 

В продължение на 5 месеца - откакто Стайко Стайков е обявен за издирване, няма сигнал или изобщо данни за отвличане. Това обяви главният секретар МВР Ивайло Иванов на брифинг пред журналисти часове след като Стайков бе настанен в "Пирогов" за медицинска помощ.

В понеделник сутринта бил получен сигнал на спешния телефон 112 за човек в безпомощно състояние, който се намирал на паркинг.

На следващия ден - 29 януари, се оказа, че Стайков-младши е преместен от "Пирогов" в МВР болница, където били дошли частни гардове, придружени от адвокат, за да го изведат.

Скандалът около семейство Стайкови започна на 5 септември 2018 г., когато специализираната прокуратура започна разследване и влезе в офисите и на дружествата "Винпром Карнобат" ООД, "Сис Индустрийс" ООД и "Топаз Мел" ООД.

Ден по-късно стана ясно, че Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на осем души за участие в организираната престъпна група, ръководена от Миню Стайков.

Стайков е обвинен, че ръководител на организирана престъпна група за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари.

Става въпрос за собственика на "Винпром Карнобат" и "Сис индустрийс" Миню Стайков, сина му Стайко Стайков, сина на кмета на Карнобат Иван Димитров, както и още петима с инициали Ц.К., М.К., Б.Х., А.Т. и Д.Д.

Тогава Стайко Стайков не беше открит и го обявиха за издирване в Интерпол.

По-късно стана ясно, че прокуратурата е забравила да внесе шест тома от материалите по делото.

През ноември Спецсъдът запорира имуществото на Миню Стайков. Месец по-късно го остави за постоянно в ареста.

На заседанието по делото от 11 декември Миню Стайков влезе в инвалидна количка. Според защитата му, за престоя зад решетките той е отслабнал с 10 кг.