Бившият председател на Съюза на съдиите и съдия от Софийския градски съд Мирослава Тодорова осъди България в Европейския съд по правата на човека, съобщи БНР.

Съдия Тодорова сезира съда в Страсбург през 2013 година заради нарушено право на справедлив процес и нарушено право на лична неприкосновеност.

Оттеглиха наказанието срещу съдия Мирослава Тодорова

Оттеглиха наказанието срещу съдия Мирослава Тодорова

Решението може да бъде атакувано от инспектората пред ВАС

Тодорова се обърна към Съда в Страсбург след серия от дисциплинарни производства, образувани заради личните ѝ и тези на Съюза на съдиите критични позиции към вътрешния министър в първото правителство на ГЕРБ Цветан Цветанов и ръководството на съдебната система.

Тя беше атакувана словесно от бившия вътрешен министър и бивша дясна ръка на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - Цветан Цветанов. Той я бе обвинил за връзки с организираната престъпност. Съдия Тодорова заведе дело за клевета, което първо загуби, после беше спряно заради депутатския имунитет на ексвътрешния министър, а накрая прекратено заради изтекла давност.

Променят режима на конвойната дейност след писмо на съдия Мирослава Тодорова

Променят режима на конвойната дейност след писмо на съдия Мирослава Тодорова

Повод нарушение на правото на зачитане на личния живот на задържан

Успоредно с това срещу нея започнаха проверки и бяха образувани дисциплинарни дела. По едно от тях тя беше уволнена, но Върховният административен съд отмени решението на Висшия съдебен съвет.

Мирослава Тодорова стана първият магистрат, заради когото протестираха пред сградата на Съдебната палата съдии с тоги и поискаха оставките на съдебните кадровици от ВСС.

В решението си Европейският съд по правата на човека откри причинно-следствена връзка между позициите на съдия Тодорова и наложените ѝ наказания. Според Евросъда наказанията са използвани за отмъщение заради критиките ѝ към Висшия съдебен съвет и изпълнителната власт.

Целта е била тя да бъде наказана и сплашена заради позициите си, а уволнението ѝ е обезкуражило съдиите.

Намалиха наполовина наказанието на съдия Мирослава Тодорова

Намалиха наполовина наказанието на съдия Мирослава Тодорова

Решението е на ВАС

Съдът е констатирал и че е било погазена свободата на изразяване на магистрата, както и че е бил нарушен чл. 18 от Европейската конвенция по правата на човека, който забранява използването на законни процедури за постигането на паралегални цели.

Припомняме, през февруари 2012 г. съдия Тодорова заведе дело за клевета срещу тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов.

Две години по-късно, когато той вече не беше на този пост Цветанов изрази готовност да се извини на Тодорова. 

Дори и от прокуратурата заявиха, че съдия Мирослава Тодорова е уволнена неправилно.

Мирослава Тодорова подава жалба пред Евросъда

Мирослава Тодорова подава жалба пред Евросъда

Тя настоява за защита на човешките й права