Съдия Стефан Милев бе избран за временен шеф на Софийския районен съд. Шестима членове на съдийската колегия на ВСС подкрепиха съдия Албена Ботева, а за Борис Динев никой не гласува.
Това се случи след повече от пет часа относително вяло дебатиране.

Днес бе последният срок, в който Съдийската колегия на ВСС трябваше да избере временно изпълняващ функциите на председател на Софийския районен съд, след като преди месец Методи Лалов подаде оставка при безпрецедентни протести на магистратите от Софийски районен съд.

Разделение и поляризация между съдиите в Районния съд
Обновена

Разделение и поляризация между съдиите в Районния съд

Разликата в натовареността се превърнала в разделителна линия

Темата за избора бе повдигната още сутринта, в началото на заседанието на кадровиците, когато 8 членове предложиха трети кандидат- съдия Стефан Милев. Решено бе в 11:15 ч. кандидатите да бъдат изслушани. Самото изслушване започна с голямо закъснение и обедна почивка.

Временният шеф на СРС е избран незаконно, алармират от партията на Христо Иванов

Временният шеф на СРС е избран незаконно, алармират от партията на Христо Иванов

Стъпките за съдебна реформа остават на хартия, пишат от "Движение Да България"

"Начинът, по който днес, в последния момент, се представя кандидатура, различна от тази, предложена от председателя на СРС и съдиите, води до това, ВСС да продължи да бъде упрекван, че има непрозрачна кадрова политика", заяви Соня Найденова, член на съдийската колегия към ВСС.
По думите й, тази констатация произтича от решенията и начина, по който се вземат те от кадровиците. Найденова се обяви в подкрепа на съдия Албена Ботева, която преди седмица не бе избрана от съдийската колегия.

Само Лозан Панов и Калин Калпакчиев се срещнаха с протестиращите съдии
Обновена

Само Лозан Панов и Калин Калпакчиев се срещнаха с протестиращите съдии

В СРС работят 830 души - делата са стотици хиляди

Шефът на ВКС Лозан Панов поздрави тримата явили се днес кандидати и наблегна "особено съдия Ботева и Динев", защото са се явили на Общото събрание на СРС, където са представили визията си и са чули мненията на колегите си.
Според Панов преди една седмица съдия Ботева била моралният победител. Представила се блестящо, но "на инат" ВСС не гласували кандидатурата й.

Припомняме, двете предложения за ръководител бяха за съдиите от СРС Албена Ботева и Борис Динев. Те бяха номинирани на Общото събрание на Софийския районен съд.
Трето предложение за бе внесено в началото на днешното заседание на Съдийската колегия от осем от кадровиците. Съдията Стефан Милев от Софийския градски съд бе предложението, внесено от Димитър Узунов, Милка Итова, Мария Кузманова, Светла Петкова, Каролина Неделчева, Галя Георгиева, Даниела Костова и Георги Колев.

И Инспектората нахока ръководството в оставка на Районния съд

И Инспектората нахока ръководството в оставка на Районния съд

Точкова апелира към бърза процедура по избор на нов ръководител

Точно осем гласа пък са необходими, за да може да се избере нов шеф на най-проблемия съд в страната, който само в последния месец се вдигна два пъти на протест. С което изборът беше предизвистен.

Стефан Милев е съдия от юли месец 2016 година. Преди това има десетгодишен стаж като прокурор, включително е бил и заместник-районен прокурор на София. Преди това бе журналист в БНР.

Спор между кадровиците се породи и веднага, след като Милев бе избран. Той бе свързан с разпределените на съдия Милев наказателни дела в Софийския градски съд. Членът Светла Петкова поиска отлагане на този въпрос. Въпреки близо 9-часовото заседание това обаче не беше прието.

Съдия Милев ще разгледа само разпределените му дела в СГС, по които вече е даден ход. Това означава, че той няма да решава делото срещу ексвоенния министър Николай Ненчев, което преди дни му бе разпределено. Ще се наложи делото срещу Ненчев да бъде разпределено отново.

"Когато съдия от СРС бъде качен в СГС, кои дела довършва - всички, които са му разпределени или само тези разпределени дела, по които вече е даден ход в съдебно следствие", запита риторично шефът на ВКС Лозан Панов. Според него съдия Милев трябва да довърши само делата, които вече са тръгнали.

Калин Калпакчиев също е на мнение, че командированият в друг съд магистрат довършва само делата, на които е даден ход.