Дават на съд управителка на фирма, получила неправомерно над 370 000 лева от еврофондове за изграждане на къща за гости в Батак.

Окръжната прокуратура в Пловдив повдигна обвинение на 58-годишната жена за това, че между 16 септември 2009 г. и 3 декември 2012 г., в Пазарджик и Пловдив е представила неверни сведения пред ДФ "Земеделие", вследствие на които е получила 371 520, 84 лева - средства на българската държава, с които се съфинансират проекти, финансирани от фондове на ЕС - "Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони".

Установено е, че търговското дружество било регистрирано през 2008 г., като управител и собственик на 50% от капитала била обвиняемата. През юни същата година дружеството придобило дворно място в Батак. След проведено общо събрание на съдружниците било взето решение да кандидатстват пред ДФ "Земеделие" за финансово подпомагане по Програмата за развитие на селските райони за изграждането на къща със стаи за гости.

Пълна санкция за 158 проекта на "къщи за гости"

Пълна санкция за 158 проекта на "къщи за гости"

Само 23 от проверените 276 къщи са изрядни

Дружеството било одобрено и бил сключен договор с ДФ "Земеделие", съгласно който къщата за гости трябвало да бъде изградена със собствени средства. По договор след привеждането й в годност за експлоатация, от ДФЗ трябвало да преведат 68% от одобрените разходи по проекта. Срещу това дружеството се задължавало в продължение на 5 години къщата за гости да приема гости, да развива туризма в общината и да осигури трудова заетост за 7 служители.

На 12 юни 2012 г. обектът бил завършен и можел да функционира по предназначение. На 23 октомври обвиняемата подала заявка за плащане и на 3 декември 2012 г. по сметка на дружеството била изплатена сумата от 371 520,84 лева. Въпреки това обвиняемата не започнала туристическа дейност и не назначила персонал, тъй като къщата за гости всъщност се използвала като къща за личните й нужди.

Спрямо обвиняемата е определена мярка за неотклонение "Гаранция" в размер на 10 000 лева.

За престъплението, в което е обвинена, законът предвижда от 2 до 8 години затвор.

Досъдебното производство е образувано след проверката, възложена от Върховна касационна прокуратура, на проектите за изграждането на къщите за гости в страната.

ДФЗ не може да санкционира къщи за гости в нарушение

ДФЗ не може да санкционира къщи за гости в нарушение

Тъй като проверките се извършват извън мониторинговия период

Припомняме, на 14 юни беше съобщено, че започва проверка на 288 къщи за гости, които са финансирани с европари по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 година и за които 5-годишният мониторингов период вече е изтекъл.

По-късно обаче се оказа че ДФЗ не може да санкционира къщи за гости в нарушение. Независимо от това инспекциите продължиха.

През ноември миналата година стана ясно, че при проверките на ДФЗ са били установени нарушения при 253 къщи за гости. Започнатите производства са за общо 46,4 млн. лв. От тях 158 проекта са с наложена пълна санкция от 100% за общо 43,1 млн. лв.

288 къщи за гости ще проверяват експертите на МЗХГ

288 къщи за гости ще проверяват експертите на МЗХГ

Получили европари за периода 2007 - 2013 г.