Районната прокуратура във Варна предаде на съд жена за използване на фалшиви документи за получаването на кредит.

30-годишната обвиняема е от град Аксаково, област Варна. През месец юли 2016 г. тя се запознала с Г. Д., от чието име бил поискан кредитът. Обвиняемата познавала собственичка на козметично студио и предложила на Г. Д. да ѝ помогне да бъде назначена формално на трудов договор в студиото, тъй като бил бременна. За целта подсъдимата поискала копие от личната карта на жертвата.

Установено е обаче, че на 10 септември 2016 г. тя подала заявление за отпускане на кредит от фирма за бързи кредити онлайн. В заявлението тя посочила данните на Г. Д. Докато служителите на фирмата за кредити разпитвали подсъдимата по телефона, тя не се затруднила да отговори за зададените ѝ въпроси и получила отказ за кредит онлайн.

Тогава подсъдимата отишла в офис на фирмата. Там тя попълнила заявлението отново от името на Г. Д., подписала се, и сключила договор за заем от 350 лв. При получаването на парите тя отново депозирала данните на жертвата. Получените средства подсъдимата похарчила за свои лични нужди.

През октомври 2016 г. жертвата на схемата получила писмо от фирмата за бързи кредити, защото не погасявала вноските по кредита - заемът бил необслужван, а главница нараствала и с лихви за просрочване. Тогава Г. Д. подала жалба и по случая започнала проверка. Проверката довела до подсъдимата.

Полученият от подсъдимата кредит не е възстановен и до момента. Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд.