Изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов поискал достъп до помещенията на главната прокуратура, още докато предшественикът му Иван Гешев все още бил там. Това е станало в петък - денят, в който Сарафов бе избран. Това обясни правосъдният министър Атанас Славов по време на изслушването си в парламента.

"Аргументите на колегите на прокурорската колегия са, че не може да се допусне нито ден без да има изпълняващ функциите на главен прокурор. Това са техните аргументи, те бяха изложени и на вчерашното заседание на ВСС. В същото време друга част от членовете на ВСС от самото начало на тази процедура са считали, че следва пленумът да осъществи избора на и.д. главен прокурор", каза Славов.

Едновременно с това се очаква другата седмица Конституционният съд да се произнесе по искането на бившия обвинител №1 Иван Гешев за намаляване на броя на гласовете във ВСС от 17 на 13, с които да бъде избиран и освобождаван главният прокурор. Ако КС допусне делото, процедурата по избор на нов главен прокурор трябва да бъде спряна.

Славов отбеляза още, че той няма да предлага кандидатура и да легитимира тази процедура, защото ВСС е с изтекъл мандат, не се ползва с голямо доверие не само сред обществеността, но и сред магистратите, водят се разговори за конституционни промени, обсъжда се и вариантът изобщо да няма главен прокурор, а и има внесен в Народното събрание проект за конституционни промени от ДПС.

Славов издига кандидат за главен прокурор само при промени в Конституцията

Славов издига кандидат за главен прокурор само при промени в Конституцията

Правосъдният министър ще атакува пред ВАС избора на Борислав Сарафов