Дори процедурата на съкратено производство няма да помогне делото Николов - Стойков за пране на пари да приключи по-рано.

По искане на адвокат Ина Лулчева, защитник на Людмил Стойков, съдът прие за следващото заседание да бъде изготвена съдебно-счетоводна експертиза.

Също така днес на заседанието не се явиха свидетелите Радмил Петров, който бе глобен от съда с 200 лв., и Стоян Бояджиев, който е болен.
На следващо заседание те трябва да се явят, защото показанията им ще помогнат за изясняване на делото.

Съдът призова и нов свидетел - Лазарина Георгиева, която в инкриминирания период е била управител на птицекланица „Чубра" в Ямбол.
Предприятието е получавало финансиране от „Палмигруп", в която Марио Николов е търговски директор, а съпругата му - член на Съвета на директорите.

Бе разпитан свидетелят Добромир Костилов - собственик на птицекланица „Чубра", който не знаеше нищо във връзка с работата на птицекланицата.
Той обаче си спомни, че „Чубра" е имала годишен оборот от 12 милиона лева.

В момента той е началник склад във фирма „Лидер пак" - собственост на Петър Николов - брат на Марио Николов.
Пред журналисти Костилов не отговори дали е подставено лице в птицекланица „Чубра".

По повод "амнезията" обхванала Костилов, Марио Николов коментира: "Памет е дума в женски род и често изневерява".

Относно това, че Костилов като собственик не си спомня активите на фирмата и какви заеми е вземала, Николов каза:
"Ако погледнете в акционерните дружества, където се търгува с акции, собствениците да не би да се  интересуват какво се случва. Интересува ги финансовият резултат."

Според него много собственици на фирми, които са оставили управлението на свои ръководни служители, не знаят с какви банки оперират.

От думите на Марио Николов стана ясно още, че „Палмигруп" и „Чубра" са имали търговски отношения.

"Според прокуратурата всяка финансова операция в България е пране на пари", каза още Николов по повод обвиненията срещу него за пране на пари.

Спред него не е редно прокуратурата да внася обвинителен акт за пране на пари, докато не е приключило другото дело за източването на пари по САПАРД, още повече, че по всяка вероятност второто дело ще приключи преди първичния процес.

Днес пред съда беше разпитана и Петя Хаджииванова, която е подсъдима по другото дело срещу Марио Николов (за злоупотреби по САПАРД, б.р.).

Тя заяви, че едва от медиите е разбрала, че тук не е обвиняема и настоя съдът да й разясни защо е привлечена като свидетел.

Стана ясно, че с Марио Николов се познават като колеги в Палмигруп. Тя била член на съвета на директорите на дружеството, а Николов - търговски директор и неин подчинен.
Била поканена от съпругата на Николов, Мариана, да влезе в УС на Палмигруп.

Хаджииванова отказа да отговори на въпроса на прокуратурата какво знае за финансирането по САПАРД.
Тя се позова на правото си от НПК да не даде отговор, тъй като въпросът касае делото, по което е подсъдима и може да я уличи в извършване на престъпление.

Следващите въпроси на Андрей Андреев, наблюдаващ прокурор по това дело и по делото САПАРД, предизвикаха гневни реакции у защитниците на подсъдимите.

Андреев настоя да получи отговор от свидетелката дали по някакъв начин е контактувала с хора от немски фирми и как се финансират проектите по САПАРД.

Според адвокатът на Марио Николов, Менко Менков, с тези въпроси Андреев цели да уличи Петя Хаджииванова в престъпления по делото САПАРД и да се възползва от нейните отговори в този процес, за да си осигури присъда по другото дело.

Съдът се съобрази с възраженията на Менков, а Андреев се отказа да разпитва повече свидетелката.

Делото Николов - Стойков ще продължи на 10 и 23 ноември.