Маринела Арабаджиева остава в ареста, съобщи bTV.

Апелативният специализиран съд обаче реши подсъдимата да бъде преместена в болницата на затвора.

Арабаджиева обжалва задържането си под стража, след като преди седмица Специализираният съд я остави в ареста.

На днешното заседание съдът отбеляза, че съпругата на бизнесмена Ветко Арабаджиев има здравословен проблем, но на него било реагирано веднага. Беше посочено и че поради липса на достатъчно доказателства има разколебаване в обвинението за пране на пари.

Съдебният състав е на мнение, че не може да се смята, че съпрузите Арабаджиеви са напуснали страната, за да избегнат наказателно преследване, тъй като то е започнало осем дни, след като двамата са заминали в чужбина. Съдът обаче имал основания да не може да бъде убеден, че Арабаджиева няма да има подобно поведение в бъдеще, тъй като въпреки че разбрали за започналото наказателно преследване, Ветко и Маринела не се явили пред разследващите органи.

Маринела Арабаджиева остава в ареста

Маринела Арабаджиева остава в ареста

По искане на Специализираната прокуратура

От решението на съда стана ясно още, че няма опасност Арабаджиева да упражни натиск на свидетели. Определението на Апелативния специализиран съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Припомняме, на 30 май Арабаджиева беше екстрадирана у нас от Испания. Веднага след пристигането й в София й бяха повдигнати обвинения. На проведения разпит тя отказа да дава обяснения.

В началото на месеца под конвой беше върнат и съпругът ѝ Ветко Арабаджиев.

Ветко и Маринела Арабаджиеви са обвинени в участие в организирана престъпна група и пране на пари.

Двамата бяха задържани в Испания, където по-късно стана ясно, че са се укривали в къщата на Георги Семерджиев в Кабрера де Мар, в близост до Барселона.

По делото е обвинен и малкият им син Вълчо, който неотдавна излезе от ареста срещу половин милион лева гаранция.

Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за Маринела Арабаджиева

Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за Маринела Арабаджиева

Вчера тя беше екстрадирана у нас

На 13 март стана ясно, че семейство Арабаджиеви не желаят доброволно да бъдат върнати в България, след като Националният съд в Мадрид обяви, че ги оставя за постоянно в ареста.

Ветко и Маринела бяха пуснати за издирване от Интерпол с червена бюлетина на 19 декември 2018 г. Те се издирват и с Европейска заповед за арест (ЕЗА).

На 31 август бе извършена специализирана акция в офисите на хотел "Маринела" в София и хотел "Марица" в Пловдив, които са собственост на Арабаджиеви. Тогава бяха открити над 10 милиона лева кеш, а както се изрази зам.-главният прокурор Иван Гешев, парите излизали от всякъде - от куфари, касетки. За преброяването на парите се наложи да бъде използвана броячна машина от БНБ. По-късно беше задържан и синът на Арабаджиеви - Вълчо, който е с мярка за неотклонение постоянен арест.

На 20 септември Гешев заяви, че цялото имущество на Арабаджиеви е запорирано. Той увери, че разследването върви на пълни обороти, като според него Арабаджиеви изчаквали да видят с какви доказателства разполага държавното обвинение.

Маринела Арабаджиева вече е у нас
Обновена

Маринела Арабаджиева вече е у нас

Тя беше екстрадирана от Испания