Официално червената бюлетина за издирване на Желяз Андреев от Интерпол е свалена. Това обяви самият той на брифинг в Мининистерския съвет.

Той благодари на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, на семейството си и на всички министри, които са застанали зад него.

"Това е поредният случай, в който държавата може да защити своите граждани", изрази радостта си Андреев.

По думите му това е най-хубавата новина за него от доста време. Андреев е получил официален документ, че червената бюлетина е свалена и по тази причина е дошъл в сградата на Министерския съвет.

Желяз Андреев: Най-важното е, че оставам тук

Желяз Андреев: Най-важното е, че оставам тук

Андреев мисли, че има вероятност да бъде арестуван, ако отиде в САЩ

Припомняме, 29-годишният българин Желяз Андреев бе задържан от родната полиция след искане на прокуратурата в Маями, САЩ, по обвинение, че е нарушил ембаргото за търговия със Сирия. Разследването по случая, което тече в щата Флорида, е и срещу други 4 българи, работили в сферата на аутсорсинга. Властите в САЩ поискаха Андреев да бъде екстрадиран, за да се изправи пред съда.

На 11 април, правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че по силата на договора за екстрадиция между България и САЩ, Андреев трябва да бъде екстрадиран в рамките на 60 дни. Малко след това Окръжната прокуратура в Добрич поиска мъжът да бъде задържан за посочения срок от 60 дни.

Окръжният съд в Добрич обаче реши да пусне Желяз с мярка "Подписка".

Междувременно стана ясно, че докато Желяз е бил в ареста, на него му е отказано правото да разговаря със защитник.

На 12 април бе разпространена информация, че властите във Флорида са призовали за разпит по същия случай и друг българин - колега на Желяз Андреев.

САЩ не искат повече екстрадиция за Желяз Андреев

САЩ не искат повече екстрадиция за Желяз Андреев

Едно неприятно за всички събитие е предотвратено, коментира Борисов

Случаят бързо се разчу и предизвика силна обществена реакция в защита на българина. Организираха се протести в няколко града в страната, както и онлайн петиция. Всичките граждански инициативи са под наслов "Да спрем екстрадирането на Желяз Андреев!"

Премиерът Бойко Борисов не закъсня и разпореди на Министерството на външните работи да изясни случая. Малко след това външният ни министър Екатерина Захариева покани на среща американския посланик в България Ерик Рубин. Посланикът ни в САЩ Тихомир Стойчев също поиска спешно да бъде приет от заместник държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на исканията на американската страна.

Няколко часа по-късно стана ясно, че от Интерпол искат екстрадирането на още четирима българи.

Борисов, Цачева и Цацаров полагат усилия да защитят обвинените от САЩ българи

Борисов, Цачева и Цацаров полагат усилия да защитят обвинените от САЩ българи

Премиерът ще предложи на МС, държавата да поеме финансовите разходи за евентуален съдебен процес в САЩ

Във връзка с казуса главният прокурор Сотир Цацаров свика извънреден брифинг, на който заяви, че лично е наредил българите да не бъдат задържани в България. Цацаров допълни, че от една страна България е длъжна да изпълни международния договор. В случая обаче били налице действия, които могат да доведат до необосновано засягане на правата на българските граждани.

Малко след това темата коментира и омбудсманът Мая Манолова. Тя също ще обсъди казуса с посланика на САЩ у нас Ерик Рубин.

Няма предпоставки за екстрадирането на Желяз Андреев според Цацаров
Обновена

Няма предпоставки за екстрадирането на Желяз Андреев според Цацаров

По-сложно ставало, когато от САЩ изпратят документи за екстрадиция