Тезата "шпионаж" е много удобна за някои. Това заяви пред bTV експертът по национална сигурност Тихомир Стойчев по повод вчерашния арест на трима чужденци - двама литовци и един руснак, заловени със скица и детайли от производството на оръжейния завод "Арсенал".

Той обясни, че свиването на оръжейното производство след разпада на СССР е принудило заетите в сектора да търсят работа в чужбина.

По думи на Стойчев без детайлите по договора, който тримата чужди граждани са подписали с предприятието, не е ясно какво точно се е случило.

"Ако те са назначени на работа в "Арсенал" и са злоупотребили с това, което им е дадено във владение по силата на тези обстоятелства, че работят там, е една хипотеза. Другата е, че те са могли да сключат договор, защото се говори за привнасяне от тях на някакви нови и иновативни решения, които да способстват за производството на продукция", поясни експертът.

Според него целта на подобен скандал може да е страната ни да получи дипломатически предимства: "Първо - адресирани към евроатлантическото ни партньорство, а от друга страна, бяха установени и задържани на руска митница 20 наши БТР-и. Има незаконен пренос на това оръжие", посочи той.

Руснак и двама литовци задържани за кражба и шпионство от Арсенал - Казанлък

Руснак и двама литовци задържани за кражба и шпионство от Арсенал - Казанлък

И тримата са работили в завода на трудови договори

По негови думи тезата "шпионаж" била много удобна, тъй като "дебело подчертаваме колко последователно преследваме някакви чужденци, особено руснаци и можем да им прикачим всякакви хипотези за нарушаване на законите".

Стойчев подчерта, че от 2018 г. насам има поне 6 съществени случая на проявени слабости в сигурността на "Арсенал" и припомни за акцията на ГДБОП, при която беше установено, че от завода са изнесени незаконно автомати, пистолети и части за гранатомет.

Той бе категоричен, че има редица звена в структурите ни за сигурност, които трябва да контролират охраната в оръжейните заводи.

Припомняме, единственият по-голям случай на шпионаж, който властите обявиха като разкрит, касаеше група от български граждани, някои от които на високи постове в Министерството на отбраната, работили в полза на Руската федерация. Самата група е била ръководена от бивш шеф на Военно разузнаване. Залавянето на групата стана през март месец тази година и случаят влезе в оборот на предизборната кампания. Няма информация до къде е стигнало разследването, но не е влязло все още в съдебна фаза.

След като през април месец Чехия разкри, че инцидент с двама загинали от 2014 г. във военен завод, е саботаж от страна на ГРУ, с разкрития се включи и българската прокуратура.

От прокуратурата обявиха, че са открили връзка между взривове в България и опитите за отравяне на Емилиан Гебрев и още двама души, сходство е установено при четири от тях в периода от 2011 до 2020 г. Разследванията са размразени, но и по тях няма информация за развитието им.