До оставка на главния прокурор Иван Гешев трудно може да се стигне на този етап. Това мнение изрази пред Bulgaria ON AIR бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

Той подчерта, че самият Гешев не смята да подава такава.

"В България всеки може да иска на всеки оставката. Но всъщност трябва да е запознат какъв е правният ред за предсрочно прекратяване на мандата на една или друга държавна институция", обясни проф. Киров.

По негови думи, имайки предвид модела на съдебната ни власт, може да разберем и ролята на прокуратурата в конституционната система на страната.

Гешев категоричен: Няма да подам оставка
Обновена

Гешев категоричен: Няма да подам оставка

Той продължава борбата с мафията и битовата престъпност

Той обясни, че главният прокурор не се назначава единствено и само по волята на президента, а по предложение на Висшия съдебен съвет с процедура, описана в Закона за съдебната власт, като отчасти основата се съдържа в самата Конституция.

Според проф. Киров до проблемите се е стигнало заради желанието на Радев да откликне на призивите на определени политически въздействия, връщайки кандидатурата на Висшия съдебен съвет.

"Той не направи никакви възражения по същество, що се отнася до персоналните качества на кандидата - на настоящия главен прокурор Иван Гешев. Той каза: "имам претенции само гледна точка на процедурата - да има повече кандидати", изтъкна бившият конституционен съдия.

Спецпрокурорите защитиха Гешев и независимата съдебна власт
Обновена

Спецпрокурорите защитиха Гешев и независимата съдебна власт

Радев погазвал принципа за независимост на съдебната власт

По негови думи при разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии и предложението на колегията, която организира следователите и прокурорите, е нямало как да има повече кандидати, защото при излъчване на повече кандидати, съдиите е щяло да определят кой да бъде предложен за главен прокурор.

Той даде пример с предстоящата промяна на председателя на Върховния касационен съд.

"Съдебната колегия ще номинира кандидат за нов председател. Тогава пак кандидатурата ще бъде една. Няма да бъдат три-четири, защото ще се разделят гласовете, няма да се стигне до мнозинство и предложение до държавния глава", обясни проф. Киров.

Румен Радев сочи изхода: Оставка на правителството и главния прокурор

Румен Радев сочи изхода: Оставка на правителството и главния прокурор

Европа няма право да гледа Български с широко затворени очи