"Известно ми е, че има съпротива срещу предложените от нас промени в Наказателния кодекс. Но няма пречка в Народното събрание и правната комисия отново да се преценят тези становища", коментира пред НоваТВ правосъдният министър Цецка Цачева.

Цачева защити промените в Наказателния кодекс

Цачева защити промените в Наказателния кодекс

Корекции могат да се правят и след първо четене според Цачева

Цачева коментира и искането за промени на закона в частта за неизбежната самоотбрана с разказ как крадци са влизали в дома на сестрата й, "сестра ми е с две малки деца. Те обаче не бяха в дома си. След това беше просто ужас. В психологически план никой не може да остави без коментар подобни деяния, но нека да не бързаме кампанийно да преработваме закона".

За казуса с пловдивския лекар, застрелял крадец, и последвалото искане за промяна на законодателството, не смята, че е добра практика от конкретен повод да се тръгва към промяна в законите. "В този конкретен пример държавата е длъжна да реагира, но само с промяна в действащите закони не бихме постигнали голямата цел, която е домовете на гражданите да бъдат надеждно защитени" и допълни, че на първо място трябва да се вземат мерки срещу битовата престъпност.

Джамбазки настоява за либерализация на оръжията за самоотбрана

Джамбазки настоява за либерализация на оръжията за самоотбрана

Иска ясна политическа воля и решимост, за да се промени законодателството, да отговоря на изискванията на времето и обществените потребности

"Съставена е работа група към Министерството на правосъдието", уточни Цачева, като допълни, че поканените представители на ВСС, главната прокуратура, "Български адвокати за правата на човека" и неправителствени организации са отказали да се включат в групата с аргумента, че сегашните закони функционират достатъчно добре. Засега представители са изпратени от ВКС и Висшия адвокатски съвет.

Припомняме, през последната седмица въпросът с неизбежната самоотбрана стана една от най-коментираните теми в държавата. Конкретният повод за това стана убийството на Георри Джевизов - Жоро Плъха, който беше открит мъртъв на 2 март на капака на автомобил пред сградата на областната управа. По случая беше задържан д-р Иван Димитров, който е началник на рентгеновото отделение в болницата в Пловдив. Задържането на доктора предизвика бурни реакции в обществото, главно около текстовете в закона, регламентиращи неизбежната самозащита.

На среща на МС, премиерът Бойко Борисов нареди да се създаде работна група, която да прецизира текстовете в Наказателния кодекс, регламентиращи института на неизбежната отбрана.

Борисов нареди да се прецизира неизбежната отбрана
Обновена

Борисов нареди да се прецизира неизбежната отбрана

Работната група трябва да предложи промени в чл. 12 на НК

Във връзка с предложените от правосъдното министерство промени в Наказателния кодекс, отнасящи се до корупцията в публичния и частния сектор, които предизвикаха остри реакции и опасения в обществото, Цачева смята, че страховете са неоснователни.

"Законопроектът е предложен в изпълнение на анализ, извършен от международни прокурори за функционалността и организацията на българската прокуратура. Това е текст, изработен от експерти от различни институции, които имат отношение към прилагането и преследването на този вид правонарушения", обясни правосъдният министър.

Промени в НК увеличават кръга на лицата, преследвани за корупция

Промени в НК увеличават кръга на лицата, преследвани за корупция

От МС уточняват, че идеята е уеднаквяване режима на корупционните престъпления

"Чл. 282 от НК трябва да се преразгледа, тъй като нарушението или злоупотребата със служебно положение не се прилага за длъжностни лица в търговски дружества и други подобни. Корупционните престъпления следва да се полагат за длъжностните лица в частния сектор, например банките, по същия начин, по който се прилага за длъжностните лица в публичния сектор и държавните институции", допълва Цачева, цитирайки доклад.

"Не е вярно, че всяко неизпълнение на договор, произтичащ от граждански оборот и от пазарни взаимоотношения, ще бъде предмет на предложените реакции. Става дума само за едновременното изпълнение при две условия: пряк умисъл и значителни вреди, които произтичат от това деяние", обясни тя.

Работодателите обезпокоени от промени в НК, засягащи собствеността

Работодателите обезпокоени от промени в НК, засягащи собствеността

Предлаганите промени са в разрез с принципи на разграничение на собствеността на частна и публична

Цачева коментира и протестите на надзирателите в затворите и исканията им за 20% увеличение на заплатите: "Всеки един министър може да изплаща възнаграждения в рамките на сумата, която му е фиксирана в държавния бюджет. Проведохме среща с финансовия министър и на синдикатите беше предложено още едно увеличение от 5%, към онези 5% от 1 януари. Това прави близо 11% увеличение. Няма възможност за повече към този момент".

"Диалогът ни с тях продължава, но във всеки един момент става дума за пари", допълни тя.

Надзирателите дават 1 месец на Цачева да измисли заплатите

Надзирателите дават 1 месец на Цачева да измисли заплатите

Протестите продължават с пълна сила