На граничните пунктове ГКПП Лесово и ГКПП Калотина са открити 5190 кутии контрабандни цигари, съобщават от Агенция Митници.  

Митническите служители на пункт Лесово са задържали 99 600 къса (4980 кутии) контрабандни цигари. Цигарите са били укрити в камион, превозвал ламинирани плоскости. Контрабандната стока е била скрита между пакетите с ламинат.

На 13 април 2023 г. товарният автомобил с румънска регистрация е пристигнал на МП Лесово на входящото трасе от Турция. Шофьорът е румънски гражданин. Той е декларирал, че превозва ламинат от Турция за Румъния през България.

По метода "анализ на риска" митничарите избират превозното средство и го отделят за щателна проверка. Камионът е проверен със специализирана рентгенова апаратура. Инспекторите са установили зони в товара, които са били с подозрителна плътност. Те са открили в маркираните зони в товарното помещение между декларираните стоки, общо 99 600 къса (4980 кутии) цигари с различни търговски марки, без български акцизен бандерол.

Митническите служители са съставили акт за административно нарушение на водача и са иззели контрабандните цигари.

Митничари задържаха 5000 кутии цигари на ГКПП Лесово

Митничари задържаха 5000 кутии цигари на ГКПП Лесово

Цигарите са били укрити сред товара на камион

На ГКПП Калотина в автобус митничарите открили цигари, укрити в консерви с кучешка храна. На 14 април 2023 г., от инспекторите на митницата са открити 210 кутии (4200) къса цигари, които са били в запечатани консерви с кучешка храна. Пред митничарите цигарите са представени като непридружаван багаж.

Автобусът е с българска регистрация и е пристигнал на ГКПП Калотина на 14.04.2023 г., на изходящо трасе от България. Митническата проверка показва, че в багажното отделение на превозното средство се превозва пратка с описание - храна и гранули за животни. Съдържанието е с общо 15 броя фабрично затворени консерви с храна за кучета.

Всяка от консервите е била пълна с по 14 кутии цигари с валиден български акцизен бандерол. Общо кутиите са 210 кутии /4200 къса/ цигари с търговска марка Davidoff Gold slim, с български акцизен бандерол. Пренасянето на цигари е в нарушение на Закона за митниците и цигарите са иззети от властите. Водачът на автобуса е български гражданин с инициали Х.Р., на когото е съставен акт за установеното административно нарушение.

Над 1 млн. заготовки на цигарени кутии задържаха митничарите на ГКПП Ферибот Оряхово

Над 1 млн. заготовки на цигарени кутии задържаха митничарите на ГКПП Ферибот Оряхово

Заготовките са открити в товарен автомобил