Убитото дете в самоковското село Ковачевци е било удушено. Това информираха от прокуратурата за тежкото престъпление, съобщава bTV.

Те поясниха, че детето е на 8 години, а не 7, каквато беше първоначалната информация.

Все още няма повдигнати обвинения към 16-годишния младеж, който е задържан по случая.

Очаква се скоро да бъдат предадени доказателствата на държавното обвинение и да се изясни неговата съпричастност към убийството.

От прокуратурата уточниха, че ако се докаже, че той е извършителят, има възможност присъдата да бъде намалена, защото е непълнолетен.

Припомняме, за жестокото убийство на детето стана ясно по-рано днес. Снощи то е било открито мъртво в къща в покрайнините на Ковачевци, след като на връщане от училище започнало да играe в района на имота.

Арестуваха 16-годишен за убийството на момиченце в Ковачевци

Арестуваха 16-годишен за убийството на момиченце в Ковачевци

Детето е било изнасилено

През това време майката била в къщата с по-малкото си дете. Тя установила, че момиченцето го няма към 14.00 часа. Започнала издирвателна акция с участие и на полицията, като търсенето е продължило до късно през нощта. Органите на реда открили тялото на детето в съседната къща.

Установено е, че преди да бъде убито, момиченцето е било изнасилено. Семейството му настоява за най-тежкото наказание за убиеца.

Припомняме и че преди две години друго убийство на невръстно дете от непълнолетен потресе обществото. Става въпрос за 7-годишната Кристин, която беше изнасилена и зверски убита на 15 август 2019 г. Обвиняемият Мартин Трифонов направи пълни самопризнания, а майката на убитото дете настоя той да получи доживотен затвор.

Юристи обаче прогнозираха, че заради направените самопризнания съдът ще намали присъдата на Трифонов на 30 години затвор.

Откриха тяло на 7-годишно момиченце в Ковачевци

Откриха тяло на 7-годишно момиченце в Ковачевци

По първоначални данни се касае за насилствена смърт

Поради тази причина близките на детето започнаха подписка за промяна в закона, според който самопризнания при тежко престъпления намаляват присъдата, а кметът на Сливен Стефан Радев призова депутатите да подкрепят искането за такава промяна.

През септември 2019 г. депутатите подхванаха три проекта за промяна на съкратеното съдебно следствие.

В края на януари 2020 г. Сливенският съд даде на убиеца на детето най-тежкото наказание - доживотен затвор без право на замяна за убийство по особено жесток начин, опит за изнасилване и блудство. На майката, бабата и дядото на детето осъденият трябва да заплати общо 600 000 лв. за нанесени неимуществени вреди.