Осъдиха условно 22 афганистанци, разгромили мигрантския център в Харманли за хулиганство. Оправдаха ги за погрома, с който разрушиха лагера. Информацията е на прокуратурата.

Трима от осъдените мигранти са непълнолетни - на възраст между 16 и 17 г.

Бунт на мигранти в центъра за настаняване в Харманли
Обновена

Бунт на мигранти в центъра за настаняване в Харманли

Жандармерия пази още при разклона от АМ "Марица" към Харманли

Припомняме, на 24 ноември 2016 г. сутринта в Регистрационно - приемателния център в Харманли мигранти гориха българския национален трикольор и разрушиха голяма част от инфраструктурата на лагера.

Афганистанецът, запалил българския флаг в Харманли, отива на съд

Афганистанецът, запалил българския флаг в Харманли, отива на съд

Повдигнати са му две обвинения от спецпрокуратурата

На следващия ден армията влезе в мигрантския център, за да гарантира сигурността.
Бяха арестувани 400 чужденци.

Сирийци не са участвали в бунта в лагера.
Имаше информация, че изгонен от Германия мигрант бил "мозъкът" на бунта.

Полицаи разкриха, че мигрантите-размирници имали тактика.

Щетите се оценяват на 100 000 лева.

Дни по-късно мигрантите бяха изведени от центъра в Харманли, за да бъдат подобрени битовите условия в лагера и да се подобри сигурността.

Според осъдителното решение от днес, 25 януари 2019 г.: "в съучастие като извършители, извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост и цинизъм, и е съпроводено със съпротива срещу орган на властта (служители на РУ на МВР-Харманли, ОД на МВР-Хасково, Зонално жандармерийско управление/ЗЖУ/-Кърджали, ЗЖУ-Пловдив и ЗЖУ-Плевен), изпълняващи задълженията си по опазване на обществения ред, като трима обвиняеми макар и непълнолетни са разбирали свойството и значението на извършеното и са могли да ръководят постъпките си".

Условните присъди на 19 от пълнолетните подсъдими са една година "лишаване от свобода" - условно с изпитателен срок от три години.

Тримата непълнолетни получават наказание от една година "лишаване от свобода" условно с изпитателен срок от една година, за всеки един от тях.

Съдът оправдава всичките 22-ма мигранти за погрома, с който разрушиха лагера. Очаква се в 15-дневен срок прокуратурата да протестира това решение.

Присъдата на Районен съд-Харманли подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд-Хасково.