Установени са шест нарушения на задължителната карантина в София за последното денонощие, съобщи bTV, позовавайки се на пресцентъра на ОДМВР - София.

Глобата за прекратяване на изолацията е 5000 лв. 

Служители на районните управления са проверили общо 506 лица, поставени под задължителна домашна изолация в условията на извънредно положение.

Образувани са и три досъдебни производства за нарушаване на карантината в област Сливен.

През изминалото денонощие служители на областната дирекция са извършили 540 проверки за спазване на карантина на територията на областта.

Нарушенията са установени в град Сливен, на територията на РУ - Котел и в град Твърдица. Посетени са 20 сигнала за струпване на хора. Съставени са 13 акта по ЗЗ и 38 акта по ЗАНН.

Двама души са нарушили карантината в област Монтана.

Проверен е частен адрес в село Замфир за установяване на 32-годишна жителка, живееща на адреса, която на 28 март е поставена под карантина за срок от 14 дни, считано от 28 март 2020 г.

При извършената проверка на 30 март около 14:00 часа жената не е установена на адреса, като по данни на роднини отишла да пазарува. Около 14:10 часа жената се прибрала в дома си и заявила, че не е болна и може да излиза. За случая е уведомен дежурен прокурор при Районна прокуратура - Лом. По случая е образувано досъдебно производство.

Същият ден около 10:30 часа служители на участъка в Огоста извършили проверка на адрес в село Трифоново, където карантинна мярка следвало да спазва 59-годишен мъж. Впоследствие той е установен, като заявил, че е отишъл до град Монтана, за да пазарува. По случая е образувана преписка.