Даниел Вълчев не се ангажира със срок по проверката за плагиатство в публикации на депутата от ИТН Петър Илиев. Даниел Вълчев е декан на Юридическия факултет на Софийския университет.

Той обясни, че това, че трите сигнала за плагиатство срещу Петър Илиев са приети за допустими към Етичната комисия на СУ "Св. Климент Охридски", което означава, че те са подадени или от преподаватели, или от студенти в университета.

В СУ разглеждат по същество трите сигнала за плагиатство от Петър Илиев

В СУ разглеждат по същество трите сигнала за плагиатство от Петър Илиев

Проверката ще е най-малко три седмици

Първо, трябва да се установи идентичност на текстовете, след това трябва да се види дали има оригиналност на по-стария текст, на трето място трябва да се види дали този текст има научен принос или просто е разсъждение относно факти", обясни Вълчев. Етичната комисия трябва да изслуша и самия Илиев, но деканът не прогнозира колко точно време ще отнеме цялата процедура.

"Не очаквайте, че някого, като не сме го харесали по телевизора, ние сега да го обесим", подчерта той.

Даниел Вълчев коментира и казусите между главния прокурор и Народното събрание - викането на обвинител на №1 от депутатите и неговия отказ и аргументацията му. По думите на Вълчев се създава впечатление, че депутатите могат да привикат някого в парламента, но те могат да го поканят.

Главният прокурор вероятно ще трябва да внесе доклад в Народното събрание за разследването на полицейското насилие от миналото лято. Дали трябва да отиде лично обаче е отделен въпрос.

МВР направило опит да скрие записи от протестите 2020 от Хаджигенов

МВР направило опит да скрие записи от протестите 2020 от Хаджигенов

С Бойко Рашков успели да намерят записа на камерите на НСО

"Ако ние наистина искаме да направим реформа в наказателното правораздаване и в структурата на съдебната власт, трябва да се предприемат по-малки, на първо време, но много по-радикални промени в процесуалното законодателство", смята Вълчев.