Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане искане на "Евролаб 2011" ЕООД за спиране действието на постановлението на МС, с което ГКПП "Капитан Андреево" беше включен в списъка на стратегическите обект от значение за националната сигурност.

Христо Даскалов обясни защо са го уволнили от БАБХ

Христо Даскалов обясни защо са го уволнили от БАБХ

Бившият изпълнителен директор опроверга причините дадени от Крум Неделков

Постановлението е прието на основание чл. 41, ал.1 от Правилника за прилагане на закона за Държавната агенция "Национална сигурност", съобщават от ВАС. Съгласно разпоредбата, стратегически обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност, се определят от Министерския съвет в единен списък и тези обекти и дейности са част от критичната инфраструктура на страната, обясняват от съда. Върховните магистрати приемат, че безспорно с оспорения подзаконов нормативен акт непосредствено се осъществява сигурността на страната, а съгласно чл.128, ал.3 от АПК, този вид административни актове не подлежат на съдебно обжалване. Следователно, жалбата на "Евролаб 2011" ЕООД е процесуално недопустима и постановлението не подлежи на съдебно обжалване, категорични са от ВАС.

Процесуалната недопустимост на жалбата обуславя и процесуалната недопустимост на искането за спиране на предварителното изпълнение, поради което също следва да бъде оставено без разглеждане, допълват от съда.

Освободиха шефа на БАБХ проф. Христо Даскалов

Освободиха шефа на БАБХ проф. Христо Даскалов

На мястото му е назначен доскорошния му заместник

Определението по административно дело 10211 от 2022 г. може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС.

Припомняме, че обжалваното решение за включването на граничния пункт в списъка с обектите от значение за националната сигурност бе взето от служебното правителство на 12 октомври. В същия ден ВАС уважи жалба на изпълнителния директор на БАБХ и обяви за нищожно определение на Административен съд София по друга жалба на "Евролаб 2011", след като първоинстанционният съд отменил допуснато предварително изпълнение на заповед от април месец тази година на шефа на БАБХ, която е свързана с товарно-разтоварната дейност на ГКПП "Капитан Андреево". Ден по-рано ВАС уважи частично жалба на шефа на БАБХ и обезсили част от определение от 22 юли на Административен съд София-град (АССГ) по жалба отново за допускане на предварително изпълнение на писмо на изпълнителния директор на БАБХ, което касае проби от пратки с плодове и зеленчуци с произход Турция, взети на ГКПП "Капитан Андреево" да се изпращат за лабораторни изследвания в централната лаборатория на БАБХ. И на 19 юли ВАС със свое решение на практика върна "Евролаб" на ГКПП Капитан Андреево. Тогавашният заместник-министър на земеделието Иван Христанов заяви, че е изненадан от решението на съда.

Христо Вълчанов: "Евролаб 2011" няма да се върне на "Капитан Андреево"

Христо Вълчанов: "Евролаб 2011" няма да се върне на "Капитан Андреево"

Полагат се усилия да заработи държавната лаборатория

Сагата с дейността на "Евролаб" на Граничния пункт, който е и външна граница на Европейския съюз започна още по време на краткия мандат на редовното правителство начело с Кирил Петков. В края на мандата му бе обявено, че държавата си е върнала контрола над пункта, макар че в следващите дни се наложи полиция и жандармерия да дежурят на пункта, след като за няколко дни Българската агенция по храните спря обработката на камиони на "Капитан Андреево", възпрепятствана от частната компания "Евролаб 2011".