Върховният административен съд ще гледа наново дело, свързано с лиценза на Корпоративна търговска банка.

Той отмени решение от 2014 г., оставено в сила с определение от 2015 г.

Отмяната е на основание чл. 239, т. 6 от Административнопроцесуалния кодекс. Съгласно разпоредбата актът подлежи на отмяна, когато с решение на Европейския съд за защита на правата на човека е установено нарушение на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, какъвто е конкретният случай.

Делото е образувано по искане на КТБ и бившите ѝ изпълнителни директори Илиан Зафиров, Георги Христов и Александър Панталеев.

Върховните магистрати го връщат за ново разглеждане от друг тричленен състав на съда. В случая новото произнасяне по жалбата на Орлин Русев, Илиан Зафиров, Георги Христов и Александър Панталеев, против решение на Управителния съвет на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ трябва да бъде от тричленен състав на ВАС, от фаза конституиране на страните в производството. При новото разглеждане на делото съставът трябва да съобрази с мотивите в решението на ЕСПЧ, отбелязват от съда.

В жалбата си пред ЕСПЧ жалбоподателите твърдят, че не са имали възможност за съдебно оспорване на решението на БНБ за отнемането на лиценза на КТБ.

Рестарт на делото за лиценза на КТБ

Рестарт на делото за лиценза на КТБ

ВАС отмени определението от 2015 г. заради решение на ЕСПЧ

От решението на ЕСПЧ се приема, че квесторите могат да оспорят решението на БНБ за отнемане лиценза на КТБ. Те обаче са зависими от и отговарят пред БНБ и нямат стимул да оспорват нейното решение, като това решение е било, поне частично основано на техните собствени доклади пред БНБ. Според ЕСПЧ правото на достъп до съд предполага самото лице, чиито права и задължения са изложени на риск, да може да заведе производство пред съдилищата по директен и независим начин.

Европейският съд приема и че КТБ е поставена в ситуация, при която не е имало нито едно лице, разполагащо както с правомощия, така и с правен интерес да оспори отнемането на лиценза ѝ.

ВАС отхвърли жалба на бивши шефове на КТБ

ВАС отхвърли жалба на бивши шефове на КТБ

Жалбата се позовава на съдебно решение на съда в Страсбург

Съответно се приема, че относимото законодателство и начинът, по който то е приложено от българските съдилища, не предоставят на КТБ ясна и практическа възможност за търсене и постигане на съдебно оспорване на отнемането на лиценза й, и по този начин положението на КТБ е на практика идентично с това на банките по делата "Капиталбанк"АД и "Международна банка за търговия и развитие" АД и др., макар законовите ограничения за оспорване решение на БНБ за отнемане на банков лиценз да са отпаднали през 2007 г.

По тази причина ЕСПЧ установява нарушение на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, тъй като самата КТБ не е имала ясна и практическа възможност да търси и получи справедливо разглеждане по съдебен ред на оспорването на решението на БНБ.

От ВАС посочват, че с оглед гореизложеното искането за отмяна на влязлото в сила решение е основателно и следва да се уважи.

Решението не подлежи на обжалване.

Лицензът на КТБ отнет незаконно, реши ЕСПЧ

Лицензът на КТБ отнет незаконно, реши ЕСПЧ

Банката е лишена от възможността да се защитава

Припомняме, "Корпоративна търговска банка" АД бе създадена през 1994 г., разраснала се бързо в периода 2007 - 2014 и фалирала на 6 ноември 2014 г. Обявена е в несъстоятелност със съдебно решение на 22 април 2015 г.

Банкерът Цветан Василев, който е съден за фалита на управляваната от него Корпоративна търговска банка (КТБ), на няколко пъти искаше да бъде разпитан чрез видеоконферентна връзка, защото се чувства застрашен, ако се върне в България.

Още бившият главен прокурор Сотир Цацаров обясни, че ще разпита Василев само ако бъде екстрадиран. Наследилият го Иван Гешев, който беше и прокурор в специализирания съд точно по това дело, наследи и тази позиция.