Върховния касационен съд (ВКС) измени присъдата на въззивния Апелативен съд - Варна спрямо варненския джигит Бейтула Исмаил, който уби мъж, след като го избута от АМ "Хемус", карайки с над 200 км/ч.

Припомняме, делото е знаково, защото Окръжният съд във Варна задържа с мярка за неотклонение Бейтула Исмаил едва след като премиерът Борисов коментира случая и се срещна с близките на загиналия.
Интересът тръгва от пост на сестрата на жертвата в социалните мрежи със снимка на брат си като малък, който се е снимал с Борисов по времето, когато той беше главен секретар. Снимката беше придружена от коментар: "Г-н Борисов, вече даже не ги и хващате."

Премиерът: Трябва да спрат убийствата по пътищата

Премиерът: Трябва да спрат убийствата по пътищата

Срещата е била във вторник

Инцидентът стана на автомагистрала "Хемус" в посока Варна около 22,30 часа на 28 август 2016 г.
Тогава Бейтула пътувал в лявата скоростна лента на магистралата и предприел изпреварване на колоната от автомобили. Присветвал с фарове, за да му дадат предимство, като управлявал със скорост 215 км в час при разрешена в този участък скорост от 80 км в час и пътен знак. Бейтула застигнал колата на пострадалия Никола. Високата скорост не му позволила да владее автомобила си и започнал да навлиза в дясната лента. Опитал да намали скоростта и успял да достигне до 145 км в час. Ударил с предната дясна част шевролета на Никола и продължил движението си напред и вдясно.

От удара успял да изблъска колата на Никола към десния банкет на пътя. Шевролетът разкъсал металната мантинела, преминал в десния ръкав на бул. "Атанас Москов", преобърнал се и паднал по таван на пътното платно, при което Никола загинал.

5 г. и половина затвор за варненския джигит, избутал от пътя друга кола с 215 км./ч

5 г. и половина затвор за варненския джигит, избутал от пътя друга кола с 215 км./ч

Бейтула бе задържан след коментар на Борисов

С решението си ВКС изменя само част от присъдата на виновния. Става въпрос не за ефективката присъда "лишаване от свобода" за срок от 5 години и 6 месеца, а за отнемането на шофьорската книжка на извършителя.

Решението на Апелативният съд във Варна беше Бейтула да бъде лишен от шофьорски права за срок от 8 години и 8 месеца. Оказва се обаче, че магистратите от варненския апелативен съд са допуснали нарушения на материалния закон при потвърждаване на първоинстанционната присъдата.
Съгласно чл. 49, ал. 2 от НК, когато съдът налага наказание "лишаване от права" (бел. ред. - в случая отнемане на шофьорска книжка) заедно с "лишаване от свобода", срокът на първото може да надминава срока на последното най-много с три години.

Констатирайки това нарушение, магистратите от ВКС променят срока, в който виновният няма да може да управлява превозно средство от 8 години и 8 месеца на 8 години и 6 месеца.
В останалата си част присъдата остава същата - според 3-членния състав на ВКС наложеното наказание е справедливо отмерено спрямо деянието на лицето и отсъстват законови предпоставки за неговото занижаване.

Протест във Варна заради убийство на пътя

Протест във Варна заради убийство на пътя

Искат изцяло нов закон за движение по пътищата